„Coboară extrem de încet, dar nu poți face nimic și tot ceea ce atinge pur și simplu incinerează”. The Spectator: Barbaria atacului cu fosfor alb al Rusiei asupra Bahmut

Scena presupusului atac cu fosfor alb
Scena presupusului atac cu fosfor alb
11 mai 2023, 09:59

Dar frumusețea vizuală este o glumă bolnăvicioasă, orașul Bahmut se află la sfârșitul unui asediu de nouă luni, iar luminile par a fi un atac al forțelor rusești cu fosfor alb – așa susține guvernul ucrainean -, una dintre cele mai letale substanțe chimice incendiare folosite în prezent.

WP – fosforul alb, cunoscut și sub numele colocvial de „Willie Pete” – este (așa cum mulți își vor aminti de la orele de chimie din școală) o substanță asemănătoare cu ceara, cu un miros ciudat de usturoi, numită astfel de la cuvântul grecesc „phosphoros”, Steaua dimineții. Fiind un oxidant, reacționează la contactul cu aerul pentru a lua foc, producând cantități mari de fum și atingând temperaturi uluitoare de până la 800 de grade Celsius. De obicei, este împrăștiat pe suprafețe mari.

Vai de oricine îi apare în cale. Este aproape imposibil de stins cu apă sau cu stingătoare de incendii și poate trece direct prin metal, prin acoperișuri și prin podele. După cum a subliniat specialistul John Parachini, cercetător principal în domeniul apărării internaționale la Rand Corporation, fosforul alb este „un material incredibil de mortal atunci când aterizează pe sol”, adăugând că, cu „un material care arde la o asemenea căldură… locurile în care te poți adăposti nu te pot feri probabil pentru mult timp”.

Efectele sale asupra corpului uman, în afară de căldura intensă pe care o generează, sunt catastrofale. Acesta topește pielea și produce arsuri îngrozitoare, uneori până la os. O parte din grozăvia acestei substanțe chimice este rezistența sa: până când calitatea sa oxidantă nu se epuizează complet, ea rămâne potențial activă – așa cum au constatat medicii îndepărtând bandajele victimelor fosforului și văzând cum rănile lor se reaprindeau. Un reportaj al BBC din 2009 vorbea despre particule de fosfor alb „care ardeau strat după strat de țesut până când li se întrerupea alimentarea cu oxigen”.

După ce forțele de apărare israeliene au folosit fosforul în Gaza, o zonă puternic populată, în 2008/2009, Raportul Goldstone al ONU a vorbit despre faptul că substanța chimică a rămas activă timp de până la trei săptămâni după ce a fost descărcată. Acesta a citat medici care au tratat pacienți pentru „arsuri aparent minore” care se întorceau apoi câteva zile mai târziu cu „răni mai grave”. Se pare că o arsură cu fosfor are o viață ulterioară malignă.

Cu toate acestea, fosforul se află într-o zonă gri în domeniul armelor interzise. Capabil să producă mari cantități de fum, este autorizat la nivel internațional pentru a fi utilizat în operațiuni de camuflare, ceea ce a permis fosforului alb să scape de clasificarea ca armă chimică. Totuși, este din ce în ce mai des utilizat nu pentru a răspândi fum, ci foc și distrugere. Deși astfel de cazuri sunt susceptibile de a dispărea în ceața războiului, utilizarea sa în zonele civile este ferm interzisă. Aparent, bombardarea cu fosfor a unui întreg oraș de către Rusia pare să se încadreze clar în această categorie.

Mai există civili în Bahmut? Fără îndoială, populația (înainte de 80.000 de locuitori) a scăzut masiv de la începutul atacurilor asupra orașului în august anul trecut. Dar, cu numai o lună în urmă, au existat relatări potrivit cărora în oraș ar mai fi rămas câteva mii de civili, în principal săraci, bătrâni și persoane cu handicap. Oricât de mulți ar fi încă acolo, este greu de crezut că cantitățile de fosfor alb folosite aparent împotriva Bahmut sunt mai degrabă pentru camuflare decât în scopuri incendiare. Centrul orașului – în mod incontestabil o „zonă civilă”, indiferent de numărul civililor prezenți – pare acoperit de flăcări albe.

Aceasta n-ar fi prima utilizare a fosforului ca armă incendiară de la izbucnirea războiului în Ucraina anul trecut. Atacul rusesc de la Mariupol din luna mai a anului trecut pentru a-i scoate din subterane pe luptătorii asediați ai regimentului Azov a implicat o ploaie cu ceea ce păreau a fi bombe cu fosfor asupra oțelăriei Azovsztal, unde aceștia se adăpostiseră.

Încă din martie 2022, Zelenski îi acuza pe ruși că folosesc substanța chimică împotriva ucrainenilor, în timp ce ITV, în aceeași lună, relata despre utilizarea acesteia în apropierea Kievului. Presat cu privire la astfel de evenimente, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia „nu a încălcat niciodată convențiile internaționale”. Cu toate acestea, având în vedere că Peskov a mai afirmat în lunile care au precedat 20 februarie 2022 că Rusia nu avea planuri de a-și ataca vecinul și că „nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale”, aceste dezmințiri trebuie tratate cu o oarecare prudență. Cuvântul „niciodată” pare să aibă un înțeles foarte diferit pentru Peskov decât pentru alții.

Desigur, aceasta nu este o problemă exclusiv rusă. Pe lângă utilizarea israeliană a fosforului alb, s-a constatat că armata americană l-a folosit în mod ofensiv în atacul asupra orașului Falluja în 2004. La fel ca și IDF, americanii au negat inițial utilizarea acestuia ca substanță incendiară. Dar liderii armatei au fost ulterior contraziși de mărturiile unui ofițer american care a declarat că au folosit substanța chimică în manevrele de „scuturare și coacere”, pentru a scoate insurgenții din ascunzătorile lor înainte de a-i ataca cu explozibili.

Este inutil să mai spunem că nu este acceptabil atunci când aliații noștri fac acest lucru și că este greșit atunci când o fac rușii. Raportul Goldstone al ONU din 2009 a recomandat interzicerea fosforului chiar și în scopuri de camuflaj, subliniind că există „alte mijloace de ecranare și iluminare care nu prezintă toxicitatea, volatilitatea și pericolele inerente fosforului alb chimic”. Cine nu ar fi fost de acord?

Între timp, avem aceste imagini de la Bahmut pentru a medita. Seninătatea aparentă a acelor lumini cu fosfor în cădere (dacă asta sunt) face parte din capacitatea lor unică de a teroriza, de asemenea. După cum a spus un voluntar american care lupta pentru armata ucraineană, intervievat anul trecut: „Coboară extrem de încet, dar nu poți face nimic și tot ceea ce atinge pur și simplu incinerează”. Relatând un atac cu fosfor asupra colegilor săi de trupă, la care a fost martor, voluntarul a descris „probabil vreo 20 sau 30 de tipi arzând de vii și câteva focuri de armă… Mulți dintre ei aveau pistoale și îi auzeai cum țipă. Și apoi își luau rămas bun”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite