Clanul Cordunenilor, în libertate, după 10 ani de judecată. Curtea de Apel Cluj a achitat 24 de membri ai grupării
Gruparea Cordunenilor a fost judecată pentru infracțiuni foarte grave.
Procesul a început în urmă cu zece ani iar joi, 30 ianuarie, 24 din cei 27 de inculpaţi au rămas liberi prin decizia judecătorilor Curţii de Apel Cluj.
Motivele: prescripţia faptelor sau lipsa de probe concludente.
Va face închisoare unul dintre lideri, Costel Corduneanu, dar nu pentru acuzaţiile grave ci pentru că și-a spionat informatic nevasta cu ajutorul unui hacker. Pedeapsa este 3 ani de detenţie. Dar el ar putea fi eliberat condiţionat în curând.
Printre cei care au scăpat de închisoare sunt și alți lideri ai grupării, alături de locotenenții lor. Fuseseră trimiși în judecată în 2010 de către DIICOT, iar acuzaţiile au legătură cu activităţi de crimă organizată: trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate, infracţiuni bancare, înşelăciuni imobiliare, violenţă şi infracţiuni informatice.
Iar rețeaua de criminalitate transfrontalieră Corduneanu, cum scriu chiar procurorii, trecuse de mult graniţele ţării şi acţiona în Moldova, Spania, Austria, Germania şi Irlanda.
Achitarea celor 24 de membri ai grupării Cordunenilor poate avea consecinţe şi pentru alte părți implicate în anchetă şi proces.
Surse judiciare susțin că revenirea în Iași a liderilor Cordunenilor ar putea redeschide lupta pentru putere între clanuri.
Pe de-o parte, ei vor fi consideraţi capabili să înfrângă statul, dar vor interacţiona cu structuri similare care au încercat să le ocupe teritorii deţinute în trecut. În plus, susţin sursele, ar fi de aşteptat ca liderii reţelei să vrea să recupereze banii cheltuiţi în timpul anchetei, iar una dintre metode ar fi impunerea de taxe de protecţie mai mari.