Ciolacu: România a primit un nou aviz favorabil în procesul de aderare la OCDE

România a primit joi cel de-al paisprezecelea aviz formal favorabil în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel privind politicile agricole, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a menționat că eforturile țării noastre merg ‘în direcția bună”.
„Este al doilea aviz formal obținut în această lună, după cel privind guvernanța corporativă. Suntem pe drumul cel bun, pentru că am primit confirmarea că și în sectorul agricol standardele noastre sunt aliniate bunelor practici internaționale. Ministrul Florin Barbu și echipa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au făcut o treabă temeinică. Vestea primită astăzi este și un semnal clar că eforturile noastre merg în direcția bună, iar obiectivul de aderare în 2026 la OCDE, statut care va aduce României mai multe investiții, este unul realist’, a transmis Ciolacu, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Premierul puncta la începutul anului că aderarea la OCDE reprezintă un proiect de ţară şi un mesaj clar că România doreşte să intre în rândul ţărilor dezvoltate.
„În momentul în care intrăm în OCDE, în primul an fiscal, PIB-ul României poate creşte cu aproape 7 puncte procentuale. Ar înseamna că până în 2030 avem şanse mari să atingem media europeană la un indicator extrem de relevant, numit PIB pe cap de locuitor raportat la paritatea puterii de cumpărare. Asta va aduce României acces la finanţare şi la capital mult mai ieftine, plus un avans masiv în clasamentul destinaţiilor de investiţii. Mai mult, vom avea un loc la masa unde se decid marile politici fiscale şi economice cu impact global. Aderarea la OCDE, cuplată cu integrarea deplină în Schengen şi finalizarea PNRR, reprezintă momentul de graţie al dezvoltării României moderne. Asta presupune să ducem însă până la capăt reforme substanţiale, să accesăm 100% din fondurile europene disponibile şi să accelerăm procesele de convergenţă economică”, a afirmat Ciolacu.