Ciobănescul carpatin, una dintre cele trei rase româneşti omologate, este în pericol
Unii ciobanii şi crescători îşi doresc să transforme, ciobănescul carpatin, una dintre cele trei rase româneşti omologate, pentru ca exemplarele să fie mai mari. Astfel, au început să mixeze rasa cu ciobănescul caucazian, un exemplar robust.
Acest lucru reprezintă o ameninţare nu doar pentru ciobănescul carpatin autentic, ci şi pentru sănătatea patrupedelor, care pot dezvolta multiple malformaţii.
Iubitorii acestei rase atrag atenţia că ciobănescul carpatin este un simbol al României şi că toate caracteristicile care au făcut rasa să reziste sute de ani trebuie păstrate. Ciobănescul românesc provine din lupul Nord Europan și câinele domesticit în epoca bronzului. Rasa a fost omologată definitiv în 2015.
Când se eliberează pedigree-ul, câinele primește și un Carnet de Performanță, unde sunt trecute rezultatele din competițiie la care participă. Potop are 5 ani și trei calificative Excelent obținute la competiții naționale și internaționale. Vasile Iclenzan și-a dedicat mai bine de 40 de ani acestei rase și dorește păstrarea autenticității ei. Și-a cumpărat oi pentru a studia cum se comportă câinii, în cercetarea pe care a făcut-o în domeniu. Ciobanii care au folosit ciobăneşti carpatini nu au înregistrat pierderi, întrucât câinii au inteligență nativă pentru pază și apărare. Ei întâmpină prădătorul la distanță de stână, pentru a nu pune în pericol oile.
Rasa nou „creată” din ciobănesc caucazian cu carpatin este maro și masivă. Această combinație vine la pachet cu probleme medicale, dincolo de scăderea drastică a eficienței în ceea ce privește paza și apărarea. România are până în prezent omologate trei rase: ciobănesc carpatin, mioritic, de Bucovina și una în curs de omologare, ciobănescul românesc corb.