CICR încearcă să dea de urma a aproape 50.000 de persoane dispărute în războiul din Ucraina

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat joi că încearcă să dea de urma a aproape 50.000 de persoane, marea majoritate militari, care au dispărut în timpul conflictului dintre Rusia și Ucraina început în 2022, relatează AFP.
‘Din februarie 2024, numărul cazurilor deschise de persoane dispărute (persoane căutate de familiile lor) s-a dublat, ajungând în prezent la aproape 50.000’, față de numărul de 23.000 din aceeași perioadă a anului trecut, a declarat pentru jurnaliști Dusan Vujasanin, care conduce eforturile de căutare ale CICR.
El a spus că peste 90% dintre aceste persoane dispărute sunt militari.
CICR, care are printre principalele sale misiuni găsirea persoanelor dispărute în conflicte, a deschis biroul Agenției Centrale de Căutare (CTA) pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina în martie 2022, la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia în țara vecină, pe 24 februarie 2022.
În ultimii trei ani, biroul a primit peste 63.000 de sesizări din partea familiilor din Ucraina și Rusia care își căutau rudele dispărute, ceea ce înseamnă că CICR a găsit până în prezent aproximativ 13.000 de persoane, a spus Vujasanin.
Numărul sesizărilor ‘din păcate continuă să crească’ într-un ‘mod exponențial’, a spus el.
CICR a primit lunar între 1.000 și 1.500 de notificări anul trecut, în timp ce numărul lor a crescut recent la circa 4.500-5.000, a explicat el.
Potrivit lui Vujasanin, această creștere se explică prin intensificarea conflictului în anumite regiuni, dar și prin faptul că familiile cunosc mai bine acum activitățile CICR.
În plus, conform Convențiilor de la Geneva privind regulile războiului, Rusia și Ucraina au înființat fiecare un birou național de informații responsabil cu colectarea, centralizarea și transmiterea informațiilor despre persoanele care se află în mâinile lor.
Acționând în calitate de intermediar neutru între cele două țări, biroul ACR colectează, centralizează și înregistrează aceste informații, apoi le transmite taberei în cauză.
‘Până acum am primit circa 16.000 de sesizări de la Rusia și Ucraina despre persoane protejate de inamic (prizonieri de război și civili) care au căzut în mâinile lor’, a spus Vujasanin.
‘Acestea sunt informațiile care ne permit să informăm familiile’, a explicat el.
‘Căutarea celor dispăruți va continua după încheierea conflictului armat și rămânem angajați să sprijinim familiile atât timp cât este necesar’, a adăugat el.