Ciclonul Boris a ucis 24 de oameni. Stare de alertă în Ungaria. Mii de soldați polonezi, dislocați în regiunile afectate de inundații. Jumătatea de nord a Italiei, sub ape

20 septembrie 2024, 14:51 (actualizat 20 septembrie 2024, 19:54)

Imagini apocaliptice la Budapesta! Dunărea a inundat capitala ţării vecine, iar vârful de viitură este aşteptat sâmbătă. În ţara noastră va ajunge săptămâna viitoare.

Deocamdată, apa a acoperit faleza şi a ajuns până la Parlamentul ungar. În mai multe zone din oraş, semnele de circulație au dispărut sub apă. Fluviul a ieșit din matcă pe mai multe porțiuni, forțând autoritățile să închidă șosele și să oprească funcționarea trenurilor.

Insula Margareta, o zonă de agrement cu numeroase hoteluri şi restaurante, a fost închisă din raţiuni de siguranţă pentru turişti. Mai multe ţări europene se confruntă cu inundaţii de proporţii şi pagube uriaşe. Comisia Europeană va ajuta aceste ţări, inclusiv România, cu zece miliarde de euro.

Este stare de alertă în ţara vecină Ungaria, unde oamenii se pregătesc de inundaţii de proporţii. Debitul Dunării a crescut constant în ultimele ore, iar nivelul maxim va fi atins în cursul zilei de mâine. Specialiştii se aşteaptă că nivelul apei să atingă 9 metri.

Istvan Toth, armata Ungariei: După cum puteți vedea, sunt câteva sute de persoane care lucrează aici, soldați, pompieri şi civili. Încercăm să consolidăm digul pentru a ne pregăti de inundații.

În Polonia, 15.000 de soldați au fost dislocați în regiunile afectate de inundații. Armata foloseşte elicoptere pentru a evacua oamenii, în timp ce dronele monitorizează situația de la înălţime.

Marcin Janiszewski, coordonator de operaţiuni pentru prevenirea inundaţiilor: Este o atmosferă de muncă grea aici, lucrăm non-stop! Acest punct de distribuire a nisipului nu s-a închis deloc peste noapte, funcționează 24 de ore din 24, iar oamenii sunt dispuşi să ajute fără pauză.

În nordul Italiei, pompierii au fost chemaţi pentru câteva sute de operațiuni de salvare cu ajutorul elicopterelor. Mulţi oameni și-au căutat refugiu pe acoperișurile caselor scufundate de ape.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un ajutor de 10 miliarde de euro pentru țările afectate de inundații, inclusiv România.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: În mod normal, Fondul de Coeziune funcţionează cu cofinanțare din partea statelor membre, dar aici spunem: sunt bani sută la sută europeni, fără cofinanțare. Sunt vremuri extraordinare și vremurile extraordinare au nevoie de măsuri extraordinare.

Cele mai grave inundații care au lovit Europa Centrală şi de Est în ultimele două decenii au ucis 24 de persoane şi au provocat pagube majore.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite