Chiriile au crescut în ultimul an, iar analiştii se aşteaptă la alte majorări în 2025
Chiriile au crescut cu 7% în ultimul an. Iar analiştii se aşteaptă la alte majorări în 2025. Cele mai ridicate chirii sunt în zonele urbane dezvoltate. Practic, proprietarii care au de plătit impozite mai mari suportă și o întreţinere mai scumpă, și astfel transferă scumpirile în valoarea chiriei. Presiunea asupra clienților este și mai mare, motiv pentru care aceștia ajung să facă împrumuturi ca să acopere cheltuielile zilnice.
Comparativ cu anul precedent, în 2024, prețul chiriilor din București a crescut cu 11%. Astfel, în luna decembrie a anului trecut, o garsonieră a avut un preț mediu de aproape 400 euro/lună, un apartament cu două camere a sărit de 600 de euro, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 860 de euro.
Chiriile au crescut și în restul țării. Cea mai mare creștere a fost în Brașov, unde chiria medie pentru o garsonieră a ajuns la 370 euro/lună, pentru un apartament cu două camere la 550 euro, iar pentru unul cu trei camere la aproape 700 de euro.
În acest context mulți români rămân cu prea puţini bani pentru cheltuielile curente şi ajung să se împrumute.
Potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale volumul total al creditelor de consum a depășit 77 de miliarde de lei, numai în luna noiembrie a anului trecut, o creştere de peste 17% faţă de aceeaşi lună din 2023.
Anul trecut, chiriile au crescut în medie cu 7 la sută faţă de anul precedent.