China susţine că virusul COVID-19 ar fi fost detectat anterior în SUA

Covid-19 / Foto: Profimedia Images
23 aprilie 2025, 17:06

Un purtător de cuvânt al Comisiei Naţionale de Sănătate din China (NHC) a criticat miercuri SUA pentru că „au pătat din nou reputaţia Chinei” printr-un articol cu privire la originile COVID-19 ce a fost publicat pe site-ul Casei Albe, articol despre care partea chineză susţine că reprezintă o tentativă de a politiza chestiuni ştiinţifice, conform unui material publicat de Xinhua.

Purtătorul de cuvânt al NHC a susţinut că, la fel ca şi acuzaţiile anterioare formulate de SUA cu privire la „scurgerea din laboratorul de la Wuhan”, aşa-numitul raţionament al articolului este complet lipsit de bază ştiinţifică iar „dovada” este complet fabricată.

Tentativele repetate ale SUA de a învinovăţi şi de a păta reputaţia Chinei în chestiunea originilor COVID-19 nu fac decât să expună intenţia lor maliţioasă de a politiza chestiuni ştiinţifice şi de a folosi pandemia ca pe un instrument pentru restricţionarea Chinei, conform oficialului chinez.

Conform oficialului chinez, există din ce în ce mai multe informaţii şi dovezi care atestă că virusul a apărut în SUA la o dată anterioară (semnalării sale la Wuhan n.r.) şi de aceea, următoarele etape ale căutării originilor acestui virus ar trebui să se desfăşoare în SUA.

„Solicităm SUA să înceteze imediat să formuleze acuzaţii fără temei şi să renunţe la campania de pătare a reputaţiei Chinei, să-şi asume cu responsabilitate propriile probleme şi să ofere o explicaţie credibilă, responsabilă comunităţii internaţionale şi oamenilor din întreaga lume”, conform purtătorului de cuvânt citat de Xinhua.

Această reacţie vine după ce Casa Albă a postat pe site-ul său oficial o nouă pagină de internet privind originile coronavirusului, pe care susţine că virusul COVID-19 a apărut în laborator.

Pagina acuză mass-media, politicienii, autorităţile din domeniul sănătăţii şi pe imunologul american Anthony Fauci de răspândirea teoriei conform căreia virusul a apărut în mod natural.

Aceasta susţine, de asemenea, că există multe dovezi că virusul provine dintr-un laborator din metropola chineză Wuhan.

Site-ul critică, de asemenea, cele mai importante reguli din perioada coronavirusului – cum ar fi distanţarea socială, purtarea de măşti şi izolarea – ca fiind greşite.

În ianuarie, una dintre primele acţiuni ale noului director al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), John Ratcliffe, a fost să schimbe evaluarea agenţiei sale cu privire la originea coronavirusului, afirmând că acesta a fost probabil un accident de laborator.

CIA apreciază că o origine a pandemiei de COVID-19 legată de cercetare este mai probabilă decât o origine naturală.

La începutul lunii decembrie, un subcomitet al Camerei Reprezentanţilor din SUA prezentase deja un raport care susţinea teoria laboratorului.

Lothar Wieler, fostul preşedinte al Institutului Robert Koch (RKI) din Germania, a declarat recent pentru ediţia de duminică a cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung că şi el crede că teoria laboratorului este mai probabilă. RKI monitorizează bolile şi sănătatea publică în Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite