A doua zi de manevre militare ale Chinei în jurul Taiwanului, cu muniție de război. Scopul declarat al acestora: de a testa capacitatea de reacție în zone cheie

24 mai 2024, 08:19 (actualizat 24 mai 2024, 20:50)

Marina americană urmărește toate mișcările chinezilor din cadrul aşa ziselor manevre din jurul insulei Taiwan. Comandanţii Statelor Unite au declarat că  iau „foarte în serios” responsabilitatea de a descuraja orice agresiune în regiunea indo-pacifică. Este a doua zi de exerciții militare cu muniție de război pe care chinezii le fac în jurul Taiwanului. Scopul declarat al manevrelor este de a testa capacitatea de reacție în zone cheie. 

În vizor este Taiwanul, strâmtoarea Taiwan și un grup de insule situate aproape de coasta chineză, dar aflate sub controlul Taipeiului. Scenariul este un atac asupra regiunii de pe mare, sol și din aer. O demonstrație de forță a Chinei, care trimite un mesaj deopotrivă către noul președinte de la Taipei, un pro-occidental care susține conceptul de independență a insulei, și Statelor Unite.

Wang Wenbin, purtător de cuvânt MAE chinez: Taiwan este teritoriul Chinei şi SUA nu pot avea nici un cuvânt de spus în acest sens. Sursă situaţiei tensionate din Strâmtoarea Taiwan este Partidul Democratic Progresist care se foloseşte de SUA ca să obţină independenţa, şi anumite forţe din SUA, sub pretextul menţinerii păcii şi stabilităţii regionale încearcă să folosească Taiwanul ca să controleze China. Dacă americanii vor pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, ar trebui să adere, fără condiţii, la principiul „O singură China” şi să se opună secesiunii Taiwanului.

China percepe Taiwanul guvernat democratic ca pe teritoriul său şi susţine că preşedintele Lai este un „separatist”. De asemenea, Beijingul i-a criticat dur discursul de învestitură de luni, în care el a cerut Chinei să renunţe la ameninţări şi a spus că cele două părţi ale strâmtorii „nu sunt subordonate una alteia”.

Raymond Kuo, analist: Chinezii speră să folosească mai mult operațiunile din zona gri pentru a ajunge la capitularea taiwanezilor, pentru a demoraliza populația, a o izola pe plan internațional și, în esență, a consolida ideea că nu vă controlați țara, noi controlăm țara. De obicei, totuși, aceste lucruri se cam inversează.

Autoritățile din Taiwan spun că au încredere că își pot proteja teritoriul. Exercițiile militare începute de Beijing ca „pedeapsă severă” pentru acte „separatiste” sunt calificate de Taipei drept „provocări iraționale”.


Exerciţiile „Joint Sword-2024A”, care au început joi dimineaţa şi se desfăşoară timp de două zile, au ca scop să testeze „capacitatea de a prelua puterea şi loviturile comune, precum şi de a controla teritorii cheie”, a declarat Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, potrivit Agerpres.

China a lansat joi manevre militare „în jurul” Taiwanului, la trei zile după învestirea noului preşedinte Lai Ching-te pe insulă, a informat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP.

Aceasta este o „pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forţelor ‘independentiste din Taiwan’ şi un avertisment sever împotriva ingerinţei şi provocării forţelor externe”, a declarat Li Xi, citat de Xinhua.

Taiwanul „va apăra valorile libertăţii şi democraţiei”, a reacţionat noul preşedinte taiwanez Lai Ching-te. „Voi sta pe linia frontului cu fraţii şi surorile noastre din armată pentru a apăra împreună securitatea naţională”, a spus el.

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independenţei Taiwanului” şi l-a ameninţat cu „represalii”.

Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.

Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite