China se înarmează cu o viteză uluitoare. 12% din banii care sunt investiți în apărare la nivel mondial sunt investiți de China

22 martie 2024, 09:50

În timp ce Rusia, lumea occidentală, Ucraina şi Israel sunt măcinate de conflicte, Beijingul îşi construieşte cea mai mare armată a Lumii.

Informațiile care apar dau fiori marilor cancelarii ale lumii. Rapiditatea cu care armata chineză se consolidează este fără precedent de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. O spune chiar un amiral american în fața aleșilor americani și trage un semanal de alarmă.

Amiralul John Aquilino a afirmat într-o audiere în fața Comisiei pentru apărare din Camera Reprezentanților a SUA că toate semnele arată că Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) se conformează directivelor președintelui Xi Jinping de a fi pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027.

Declarația citată de Business Insider e chiar mai înfricoșătoare.

„În plus, acțiunile PLA indică capacitatea de a respecta calendarul preferat de Xi de a unifica Taiwanul cu China continentală prin forță, dacă vă primi ordinul”, a precizat John Aquilino, care este șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA.

Peste două milioane de soldați are în acest moment China. India are 1,4 milioane, în timp ce americanii și rușii au fiecare câte 1,3 milioane de soldați. Ucraina, de exemplu, ar avea undeva pe 900.000 de soldați. România are 68.500 de cadre militare active.

Dincolo de cifre, contează însă altceva. Tehnica militară, iar la acest capitol China a făcut salturi uriașe. Cum? Prin investiții masive. 12% din banii care sunt investiți în apărare la nivel mondial sunt investiți de China. Peste 220 de miliarde de dolari anual costă această mașină de război a Chinei.

Marina Chinei a depășit Marina SUA pentru a deveni cea mai mare flotă militară din lume.

Pe lângă cei două milioane de soldați pe care îi are Armata de Eliberare a Poporului, mai sunt alte câteva milioane în diferite organizații armate. Și este o armată organizată. În 2016, Xi Jinping decidea restructurarea  armatei. Obiectivele acestei reorganizări au fost duble: centralizarea și eficientizarea comenzii și controlului și a poziționării mai bune a forțelor armate pentru a duce un război informat și a conduce operațiuni comune integrate.

Armata americană este îngrijorată că armata chineză a adăugat peste 400 de avioane de luptă și 20 de nave de război la arsenalul său și și-a dublat inventarul de rachete. Și asta doar în ultimii trei ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite