Certificatul verde Covid devine certificat global de sănătate. Detalii în exclusivitate de la dr. Caroline Clarinval, şefa Biroului OMS în România
DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Ştiţi că sunt multe teorii ale conspiraţiei în ultima perioadă. Care este scopul acestui certificat?
Dr. CAROLINE CLARINVAL, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şefa Biroului OMS în România: Unul dintre aspectele-cheie este că oamenii vor avea un acces mai facil la servicii medicale. Informaţia va fi uşor împărtăşită între profesioniştii din sănătate, dar şi pentru pacienţi va fi mai accesibilă. Scopul este de a optimiza accesul la servicii medicale.
Chiar de luna aceasta, certificatul digital COVID european, folosit de 80 de ţări, în pandemie, va fi preluat şi extins de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după acordul cu Comisia Europeană.
Va fi baza pentru o rețea mondială de certificare digitală a sănătății, cu un sistem de validare a semnăturilor digitale care să prevină frauda.
TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Vom extinde această infrastructură prin încorporarea altor utilizări, cum ar fi un certificat internațional de vaccinare digitalizat, carduri de imunizare de rutină și rezumate internaționale ale pacienților. Este important să subliniem că confidențialitatea este cheia. OMS nu va avea acces la niciun fel de date personale de sănătate. Rețeaua ar putea juca, de asemenea, un rol crucial în situațiile umanitare transfrontaliere, asigurându-se că oamenii au acces la dosarele lor de sănătate pe măsură ce se deplasează peste granițe din cauza conflictelor, a crizei climatice și a altor situații de urgență.
STELLA KYRIAKIDES, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară: Prin acest sistem, vom construi un standard mondial în ceea ce priveşte documentele digitale de sănătate. Deși COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate publică de interes internațional, acest nou sistem va rămâne o parte-cheie a pregătirii noastre globale pentru a face față amenințărilor viitoare pentru sănătate.
Potrivit oficialilor, certificatul este menit să faciliteze mobilitatea globală și să protejeze oamenii.
Dr. CAROLINE CLARINVAL, reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şefa Biroului OMS în România: Scopul nu este de a restricţiona mişcarea, ci de a învăţa din experienţele COVID-19 şi de a dezvolta un sistem care să ne permită să protejăm regiunea în caz că va mai apărea altă pandemie.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în cei 75 de ani de existenţă, a susţinut măsuri care au salvat milioane de vieţi prin vaccinare, acces sporit la medicamente sigure și eficiente și nu numai. Printre succesele majore se numără eradicarea variolei sau reducerea cu 99 la sută a incidenței poliomielitei.
Într-o expoziţie foto aniversară, OMS prezintă momente-cheie care au îmbunătățit şi viaţa românilor.
Interviul integral va fi difuzat pe TVR Info