Premieră la Banca de Resurse Genetice din Buzău. Cercetătorii au făcut prima analiză ADN ce permite scurtarea timpilor pentru obținerea unor noi soiuri de semințe. După semințe românești vin și oameni de peste hotare

22 februarie 2024, 16:59 (actualizat 22 februarie 2024, 17:32)

Februarie este luna semințelor pentru răsaduri, iar legumicultorii cer din ce în ce mai multe semințe românești. Reorientarea cultivatorilor de legume către soiurile autohtone este rezultatul cererii venite de la consumatori care cer gust și aroma chiar dacă plătesc mai mult. După semințe românești vin și oameni de peste hotare. Iar la Banca de Resurse Genetice din Buzău cercetătorii au realizat, în premieră, o analiză ADN.


Semințele de roșii, plantate în urmă cu 3 săptămâni, au încolțit și au ajuns în faza de replantare. Aurelia Roman este legumicultor de zeci de ani și folosește pentru cultura în câmp răsaduri din semințe autohtone. Motivul e simplu: gustul legumelor românești este apreciat de clienți.

Cererea pentru semințe românești crește de la an la an.

După semințe românești vin oameni și de peste hotare. Preotul Petru Filipescu, paroh al bisericii Sf. Mare Mucenic Mina din Sedegliano, Italia, are o grădină comunitară unde a plantat semințe românești luate de la Banca de Resurse Genetice din Buzău.

La Banca de Resurse Genetice din Buzău a fost făcută și prima analiza ADN, ceea ce le va permite cercetătorilor buzoieni scurtarea timpilor de ameliorare pentru obținerea unor soiuri noi.

La Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău se produc anual 2,5 tone de semințe care ajung în toate județele. Cantitatea poate asigura în momentul de față doar 15 % din necesarul de semințe de pe piața din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite