Cercetători din toată Europa au discutat, la Bucureşti, despre soluţiile prin care inteligenţa artificială îi poate ajuta pe vârstnici

18 septembrie 2022, 17:06

Pe lângă remedii şi tratamente, şi inteligenţa artificială ne poate ajuta să trăim mai mult şi mai bine. Medici, experţi IT şi cercetători din toată Europa au discutat soluţii concrete, la Universitatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti. Sunt într-o reţea de 39 de ţări care vor să creeze un mediu smart pentru înaintarea în vârstă.

„De exemplu, cu tehnologia caselor inteligente ai mulţi senzori în casă care-ţi urmăresc felul în care te comporţi, pornesc sau opresc electricitatea. Imaginaţi-vă că se întâmplă ceva cu o persoană mai în vârstă. De exemplu cade şi nu poate cere ajutor. Sistemul inteligent poate detecta dacă se întâmplă ceva neobişnuit şi poate alarma serviciile de urgenţă să vină să acorde ajutor. E nevoie de mai multe cercetări pentru a securiza această tehnologie, ca să nu fie folosită în scopuri greşite.”

Vârstnicii s-ar putea înscrie pe anumite platforme care ar primi informaţii despre starea lor, iar medicii ar putea lua rapid decizii.

„Încercăm să folosim tehnologie la cel mai simplu nivel de accepţiune din partea unui utilizator de peste 60 de ani care să aibă în timp real informaţîi despre starea lui de sănătate, despre biomarkerii clinici care sunt importanţi: tensiune, glicemie, risc de cădere, umiditate în apartament, luminozitate. Dacă lumina este bună sau nu, pentru că şi lumina are un efect esenţial în modul în care îmbătrânim.”

Prin implementarea diverselor sisteme de monitorizare la domiciliu, pe lângă monitorizarea în sine şi menţinerea unei stări de echilibru, se poate ajunge şi la conceptul de „hospital at home”. Şi atunci vorbim şi de degrevarea spitalelor de pacienţi care pot fi monitorizaţi de la distanţă şi gestionaţi terapeutic de la distanţă.

Pandemia a arătat cât de utilă este telemedicina. Şi aplicaţiile IT îi pot ajuta pe oameni să prevină îmbolnăvirea sau să gestioneze mai bine diabetul, bolile de inimă sau de plămâni. Este însă nevoie de mai mult, spun experţii.

„Tehnologia singură nu va rezolva problemele. Poţi avea toate soluţiile, dar dacă nu sunt organizate şi integrate într-un sistem de îngrijiri care să ajute asistenţa în comunitate, la medicii de familie şi în spitale, dacă toate aceste părţi nu lucrează împreună, tehnologia nu va fi aşa de eficientă.”

În viitor vor fi tot mai mulţi vârstnici şi, cum se nasc tot mai puţini copii, criza de personal se va adânci, inclusiv în sănătate, spun specialiştii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite