Cele 15 paturi noi de la ATI COVID „Bagdasar Arseni” s-au ocupat în câteva minute. „Fizic, nu există posibilitatea în spital de a mai imagina paturi”. Pacient: „După ce ies de aici, mă duc să văd, să îmi fac vaccinul”

18 octombrie 2021, 20:00

Pat lângă pat, umăr la umăr, bolnav lângă bolnav.

Sunt imagini din Unitatea de primiri urgențe a spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală. Se aud doar aparatele care monitorizează starea pacienților și foșnetul combinezoanelor.

Un pacient a stat acasă, cu simptome, 5 zile până a cerut ajutor.

„- Nu poți să respiri, iar aerul e vital.

– Sunteți vaccinat?

– Nu. Am o situație medicală mai specială„.

„- Am venit de două zile. Sunt internat. 50% afectați plămânii.

– Sunteți vaccinat?

– Nu.

– Acuma, după ce ies de aici, mă duc să văd, să îmi fac„.

Capacitatea normală a spitalului este cu mult depășită.

Unii pacienți nu mai pot fi așezați decât pe scaune, unde primesc oxigen și tratament. Este ora mesei și bolnavii sunt ajutați să mănânce. Nu au putere să țină în mână nici măcar o lingură.

Mai nou, kinetoterapeuții trec pe la patul fiecărui pacient cu care se poate coopera. Pacienții sunt învățați să facă mici exerciții de mișcare și respirație. Stau în pat cu zilele, iar trupurile le amorțesc.

Ionuț Colibășeanu, terapeut în cadrul Secției de Recuperare Neuromusculară, Spitalul „Bagdasar Arseni”: „Sunt niște exerciții simple de gimnastică respiratorie. (…) Cred că este unicat pe țară, pentru că nu știu dacă s-a mai realizat lucrul acesta„.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Timpul și spațiul sunt în acest moment cei mai mari dușmani, atât ai medicilor, cât și ai pacienților. Timpul pentru că e importantă fiecare oră, fiecare zi, spațiul pentru că fiecare pat conectat la oxigen înseamnă o viață în plus salvată„.

Dr. Florin Bica, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală:Fizic, nu mai există posibilitatea în spital de a mai imagina paturi. Pentru că nu e vorba aici de pat sau de ventilator sau de, nu știu, oxigenatoare. E vorba de personal, e vorba de colegi. Pacientul de ATI necesită o îngrijire cu totul specială„.

Copleșiți de numărul de pacienți, medicii de la spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală au deschis duminică dimineață încă un compartiment de terapie intensivă, cu 15 paturi, care se adaugă celor 15 deja existente. Totul a fost amenajat în timp record, în mai puțin de două zile.

Trei medici ATI au venit deja de la alte spitale, iar al patrulea ajunge la mijlocul săptămânii.

Andi Nodiț, managerul Spitalului „Bagdasar Arseni” din Capitală: Dacă acești 30 de oameni ar pleca sănătoși acasă în următoarele 5 minute, în următoarele 30 de minute am putea aduce 30 de pacienți din UPU care au, la fel ca și dânșii, nevoie de suport de terapie intensivă„.

În cazul unor bolnavi intubați și ventilați mecanic, nimeni și nimic nu poate garanta ziua de mâine. Iar cei mai mulți sunt nevaccinați.

Irina Petruța Tudose, medic primar ATI Spitalul „Bagdasar Arseni”: Cea mai mare parte, 99%, dacă nu spre 100% (…) diabetici, obezi hipertensivi. Am avut pacienți care au stat nouă zile pe CPAP conștienți, cooperanți și ne ziceau nu mă intubați, făceți orice altceva„.

Apelul medicilor rămâne același: vaccinarea este importantă pentru că salvează vieți!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite