Cel mai scump coș de Paște din ultimii 10 ani. Masa de sărbătoare va costa cu 50 la sută mai mult decât anul trecut, estimează reprezentanții industriei alimentare

23 martie 2023, 17:47

Drobul, ciorba de miel sau friptura, ouăle roșii sau cozonacii sunt preparate nelipsite de pe masa de sărbătoare. Însă, pentru acestea, românii ar putea cheltui în acest an chiar și cu 50% mai mult, având în vedere prețurile de la raft.

Dragoș Frumosu, președinte SINDALIMENTA: Este cea mai scumpă sărbătoare de Paşte din ultimii 10-15 ani. Dar, în acelaşi timp, este cea mai mare diferenţă negativă între veniturile populaţiei şi preţuri. Coşul de Paşte pentru două zile va fi cu cel puțin 50% mai scump decât anul trecut.

Reprezentanții producătorilor agricoli susțin că aceasta este consecința scumpirilor în lanț din ultima perioadă.

Nicu Vasile, președinte LAPAR: În momentul în care îți crește prețul pe combustibil, pe energie electrică, pe fertilizanți, pe forța de muncă și scăderea productivității muncii, regăsim în prețul produsului de la raft.

Autoritățile nu au pârghii să intervină în piață, pentru a ține prețurile sub control.

Aurel Simion, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: Diferența între cerere și ofertă va regla prețul. Va trebui să creștem exportul la produsele la care suntem competitivi, cereale, carnea de oaie, bovine.

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare vin cu câteva sfaturi legate de locurile din care românii trebuie să achiziționeze produsele pentru Paște, astfel încât să evite surprizele neplăcute.

Cristian Mortasivu, director de cabinet al Președintelui ANSVSA: Să achiziționeze produse, în special de origine animală, din surse controlate sanitar veterinar. Să solicite mereu bon fiscal, dovezi că acea carne a fost verificată sanitar veterinar.

Agenții comerciali care nu respectă regulile pentru vânzarea produselor riscă sancțiuni financiare, dar și suspendarea activității sau chiar închiderea firmelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite