Cel mai călduros aprilie înregistrat vreodată. Este a zecea lună consecutivă în care temperatura globală este peste nivelul stabilit prin Acordul de la Paris

8 mai 2024, 09:49 (actualizat 8 mai 2024, 09:54)

Lumea tocmai a experimentat cea mai călduroasă lună aprilie înregistrată vreodată, a anunțat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene. Este a 11-a lună cu cea mai ridicată temperatură pentru același interval, raportat la anii anteriori. Este marcată astfel una dintre cele mai lungi serii de recorduri de temperatură la nivel global. Și asta nu este o veste deloc bună. Vestea bună este că nu e prea târziu să facem ceva în această privință.

De la un val de căldură în Sahel, care ar putea provoca mii de decese, până în Filipine și Cambodgia, unde autoritățile au închis școlile pentru a-i proteja pe copii, schimbările climatice au declanșat fenomene meteorologice extreme. Au fost atinse temperature periculoase pentru sănătate și în India și Bangladesh.

Julien Nicolas, specialist în climatologie, Copernicus: Luna aprilie a acestui an a fost cea mai caldă lună aprilie înregistrată la nivel global. Având în vedere, așadar, temperatura medie globală a aerului la suprafață pe întregul glob. Aceasta este a 11-a lună în care temperatura a fost cea mai ridicată înregistrată pentru aceeași lună în toți anii anteriori, pentru care avem date. Așadar, este una dintre cele mai lungi serii de recorduri ale temperaturii globale pe care le-am văzut în ultimele decenii.

Temperatura medie s-a situat cu 1,61 de grade Celsius peste media din perioada preindustrială 1850-1900.

Julien Nicolas, specialist în climatologie, Copernicus: A doua constatare, din ce am văzut, temperatura medie globală este încă peste pragul de 1,5 grade deasupra nivelului preindustrial. Deci acesta este simbolul, ținta simbolică stabilită prin Acordul de la Paris. Așadar, este a zecea lună consecutivă în care ne aflăm la această limită sau peste, ușor peste.

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

CITEȘTE ȘI: Caniculă în Asia de sud-est. Temperaturi record de 44 de grade Celsius, pentru această perioadă

Statele lumii au fost de acord cu pragul de 1,5 grade peste nivelul preindustrial în cadrul unui summit ONU privind clima, desfășurat acum 9 ani. Este nivelul care ar evita, potrivit oamenilor de știință, consecințe dezastruoase ale încălzirii: căldura fatală, inundații distrugătoare, pierderea ireversibilă a ecosistemelor.

CITEȘTE ȘI: Imagini apocaliptice în Grecia. Români surprinşi sub valul de praf saharian. Mărturia unui medic pentru Știrile TVR: Unii oameni au leșinat

Tehnic, obiectivul nu a fost încă ratat, pentru că se referă la o temperatură medie globală înregistrată pe parcursul mai multor decenii. Însă unii oameni de știință au declarat că, în mod realist, obiectivul nu mai poate fi atins și au îndemnat guvernele să reducă mai rapid emisiile de dioxid de carbon, pentru a limita depășirea țintei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite