Cea mai veche ie, cusută în anul 1795, expusă la Palatul Dacia-România, până la jumătatea lunii ianuarie
Cea mai veche ie a fost cumpărată în 1906 de la familia care păstrase aceasta bijuterie. Ciupagul, înfloritura de pe pieptul cămăşii, e specific Transilvaniei.
Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu: Există scrisul de mână al lui Tzigara Samurcaş pe o etichetă care a fost plasată pe o mânecă a cămăşii. Am aflat de acolo de unde a fost achiziţionată.
Alexandru Tzigara Samurcaş, critic şi istoric de artă, a pus bazele a ceea urma să devină Muzeul de Artă Naţională, astăzi cunoscut drept Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
Zeci de ani, Tzigara Samurcaş a mers în tot spaţiul românesc şi a achiziţionat mii de obiecte care astăzi sunt considerate de patrimoniu.
Cămaşa cu altiţă a intrat în urmă cu exact un an în patrimoniul UNESCO.
În pregătirea dosarului, specialiştii au constatat că în multe comunităţi din România arta ţesutului a renăscut, după 1990. Şi nu doar în lumea rurală.
Cea mai veche cămaşă cu altiţă din România face parte din Colecţia Mostre, a Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi poate fi admirată până la jumătatea lunii ianuarie.