Românii se pregătesc să sărbătorească Paștele cu cea mai scumpă masă festiva din ultimii 18 ani
În piețele din Capitală, încă de dimineață, clienții au stat la coadă să cumpere ouă, carne de miel și alte produse tradiționale pentru masele de sărbători. Kilogramul de carne de miel se vinde chiar și cu 40 de lei, cu 6 lei mai scump decât anul trecut. Și e doar un exemplu din seria scumpirilor care au luat avânt în ultimele săptămâni.
Nici în hipermarketuri prețurile nu au stat pe loc. Iar zilele acestea, în goana după cumpărături, românii resimt și mai acut diferențele fața de Paștele trecut.
În medie, la nivel național, prețurile alimentelor au crescut încă din martie cu peste 11 procente față de perioada similară a anului trecut, conform statisticilor oficiale. Reprezentații industriei alimentare susțin că în cazul anumitor produse scumpirile pot să depășească 30% sau chiar 50%.
Premierul cere autorităților de control să rămână în alerta pentru a combate scumpirile nejustificate.
Specialiștii recomandă să facem bine calculele și să nu cumpăram mai mult decât avem nevoie
Cu o rată a inflației record, de peste 10% , economiștii estimează că sărbătorile pascale de anul acesta sunt cele mai scumpe din ultimii ani.