Ce trebuie să facem când suferim un accident vascular cerebral. Experiența relatată de celebrul jurnalist sportiv Ovidiu Ioanițoaia: În cazuri din astea, rapiditatea intervenţiei este, de regulă, decisivă

13 iunie 2022, 22:00

Ovidiu Ioanițoaia era la Balcic, într-un restaurant, unde voia să vadă meciul naționalei de fotbal, când a suferit accidentul vascular.

Mâna stângă, în care aveam nişte cireşe, a început să nu mai funcţioneze„, a povestit el.

Celebrul jurnalist sportiv, în vârstă de 77 de ani, a trecut printr-un infarct în urmă cu 10 ani, dar tensiunea şi analizele erau bune. Şi-a dat seama că de data aceasta e AVC, aşa că a plecat imediat cu soţia la spitalul din Constanţa.

Ovidiu Ioanițoaia, jurnalist:Ea este remisă, să zic așa, în proporție de 95%. (…) Se pare că e un AVC minor. (…) Am făcut, poate că pe un fond de oboseală. (…) Îi pun în alertă pe alții să fie foarte atenţi pentru că, în cazuri din astea, rapiditatea intervenţiei este, de regulă, decisivă„.

Tratamentul rapid l-a salvat şi pe Adrian. Avea doar 25 de ani când a făcut un AVC. A scăpat fără sechele fiindcă medicii de la Spitalul Universitar din Capitală i-au scos la timp cheagul de sânge de la cap.

Adrian Sion, fost pacient tratat cu succes pentru un accident vascular cerebral:Am strigat la prieteni şi imediat, în două minute, s-a sunat la serviciile de ambulanţă. (…) Cred că a durat două ore de când a debutat AVC-ul până am trecut prin intervenţii„.

Prof. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România: Momentul în care se poate interveni pentru tromboliză este la maximum 4,5 ore de la debut şi 6 ore pentru trombectomie. Dacă omul vine după acest interval, sigur, nu se mai poate interveni„.

În România, cei care suferă un AVC pierd, în medie, 3 ore până sună la 112 și apoi aproximativ 80 de minute până ajung la spital.

Cei mai mulți nu recunosc simptomele.

Conf. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial pentru probleme de sănătate:Asimetrie bruscă a feţei, scăderea forţei musculare cu slăbiciunea unui braţ sau a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor a căror recunoaştere imediată este deosebit de importantă pentru salvarea vieţii„.

O oră fără tratament înseamnă o pierdere echivalentă cu 3,6 ani din viaţă.

Dacă omul este tratat la timp, afectarea cerebrală este redusă şi pot fi oprite sechelele grave sau chiar decesul.

Dr. Alis Grasu, manager, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov:La fiecare 6 secunde, o persoană moare din cauza unui AVC, la nivel mondial„.

În fiecare an, aproape 70 de mii de români suferă un accident vascular cerebral.

Putem preveni AVC-ul dacă ţinem sub control hipertensiunea arterială, dacă scăpăm de kilogramele în plus şi ne hrănim sănătos, facem mişcare, renunţăm la fumat şi mergem periodic la controale medicale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite