Ce se schimbă în relațiile comerciale dintre Europa și China. Cum este afectată România
În timp ce tarifele impuse de Administrația Trump dau peste cap relațiile comerciale ale SUA cu China, unele țări europene caută o abordare pragmatică la nivel diplomatic cu Beijingul.
Adică, vor să își vândă produsele pe piața asiatică, dar în același timp să se asigure că nu există riscuri de securitate. China a ocupat anul trecut locul 5 în topul țărilor care au investit în firme din România. Sunt aproximativ 13.000 de Societăți comerciale care au și capital chinez.
În primele 10 luni ale anului trecut schimburile comerciale dintre România și China a fost de 7,7 miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului 2023.
De altfel, în anul 2024 România a cumpărat mai multe produse din China decât a vândut în această țară. Companiile românești au exportat în China produse în valoare de aproxiamtiv 700 de milioane de dolari.
Fu Cong, ambasadorul Chinei la ONU: Și permiteți-mi să subliniez, de asemenea, că nu există niciun câștigător într-un război comercial. Și sperăm că SUA să se uite la propriile probleme, să le rezolve cu adevărat, să găsească o soluție care să fie benefică nu doar pentru sine, ci și pentru întreaga lume. Și, sincer vorbind, nu cred că majorarea tarifelor este benefică nici pentru SUA.
Companiile românești au vândut anul în China lemn, în special cherestea, minereuri și concentrate din cupru și console electrice.
România a importat din China în special aparate electrice.
De cealaltă parte, statul chinez s-a concentrat în țara noastră pe două mari investiții – o fabrică de țigări și o alta de piese auto. Asta în contextul în care, chiar săptămână trecută a fost inagurată prima nava comercială ce conectează direct Europa de China.
Marc Oliver Hauswald, directorul portului din Wilhelmshaven: Acum putem oferi clienților China-Europe Express, o rută de transport rapid care este extrem de benefică pentru mărfurile care necesită o livrare rapidă în Europa sau Asia.
Carstein Feist, primarul oraşului Wilhelmshaven: Anticipăm un trafic semnificativ de mărfuri între China și Wilhelmshaven. Suntem deschiși la noi oportunități și așteptăm cu nerăbdare să construim încredere cu noii parteneri chinezi.