Ce pericole se găsesc în supa la plic. Astfel de produse au multe E-uri și un conținut ridicat de sare, mult peste limitele recomandate în consumul zilnic
Uneori, din grabă și pentru că e mai ieftin, alteori din neștiință, mâncăm alimente care ne fac mai mult rău decât bine.
Dar și atunci când vrem să mâncăm sănătos, tot suntem supuși greșelii. De aceea este foarte important să ne uităm cu atenție pe etichetă. Mai ales că piața este plină de produse care ne pot induce ușor în eroare. Așa cum sunt supele instant.
Deși aparent, o astfel de supă, la plic, credem că este o alegere bună, poate fi mai dăunătoare sănătății noastre decât o porție de cartofi prăjiți, spre exemplu. Iar explicațiile sunt simple: cantitatea de sare ajunge să fie mult prea mare, iar numărul de E-uri ajunge chiar și la 10.
O asociație de protecție a consumatorilor a analizat conținutul acestor plicuri și iată ce a descoperit.
SORIN MIERLEA, președintele unei asociații de protecție a consumatorului: Într-o singură supă din aceasta instant poți să ajungi să mănânci sarea, de exemplu, pentru vreo 3-4 zile. Mai ai și vreo 10 aditivi coloranți, conservanți să îi dea gust, miros, culoare, mai e și o gumă de mestecat, mai bei o băutură carbogazoasă în ziua aceea și te-ai trezit că ajungi la 30-40 de adtivi.
Specialiștii în nutriție ne explică ce înseamnă aceste alimente pentru organismul nostru.
LYGIA ALEXANDRESCU – specialist în nutriție: Afectează colonul, afectează starea de sănătate, dacă e consumată constant. E o variantă rapidă, dar total dezechilibrată și nerecomandată în special tinerilor. Acel glutamat de sodiu dă dependență.
Soluțiile, spun nutriționiștii, sunt la îndemână și nu ne costă atât de mult. De exemplu, cereale integrale, fibre, salate, semințe și legume. Preparate acasă, astfel încât să știm exact ce și cât punem în farfurie.