Ce impact au tarifele lui Trump asupra industriei fashion. Acțiunile Nike și Ralph Lauren au scăzut cu 7%. SUA importă peste 98% din îmbrăcăminte și 99% din încălțăminte

Cumparaturi. Magazin de haine/Foto: Profimedia Images
4 aprilie 2025, 10:13

Industria globală a modei a avut un șoc miercuri, după ce președintele american Donald Trump a anunțat cele mai mari și mai cuprinzătoare tarife din ultimii 100 de ani, cele mai severe taxe fiind rezervate unora dintre cele mai mari centre de producție de îmbrăcăminte, transmite CNN.

Într-un discurs rostit din grădina de trandafiri a Casei Albe, Trump a anunțat un tarif de bază de 10 % pentru toate bunurile importate. Cu toate acestea, tarifele au fost stabilite semnificativ mai mari pentru aproximativ 24 de țări în care SUA înregistrează un deficit comercial. În unele dintre aceste funcționează țări dintre cele mai mari centre de producție din industria modei.

Produsele din Vietnam – al doilea mare exportator de îmbrăcăminte către SUA după China – vor fi supuse unui tarif de 46%, Cambodgia va avea o taxă de 49%, iar Bangladesh de 37%. China va fi supusă unui nou tarif de 34% pe lângă taxele anunțate anterior, ceea ce îi va ridica rata tarifară la 54%, iar UE va fi afectată de o taxă de 20%.

„Suntem profund dezamăgiți de decizia Administrației Trump de a impune noi tarife pentru toate importurile”, a declarat într-o declarație grupul comercial Asociația americană a industriei textile . „Această acțiune va afecta în special mărcile de modă și retailerii americani”.

Tarifele, a spus Trump, vor intra în vigoare la miezul nopții.

Acțiunile din industria modei s-au prăbușit imediat în tranzacțiile bursiere, acțiunile Lululemon scăzând cu peste 10%, cele ale Nike și Ralph Lauren cu 7%, iar Tapestry, Capri și PVH Corp. cu aproximativ 5%. Scăderile au depășit o scădere de aproape 4% în contractele futures S&P 500.

CITEȘTE ȘI: Taxele lui Trump lovesc în companiile americane. Acțiunile Apple au scăzut cu 10% după deschiderea burselor

Noile taxe, care se adaugă taxelor vamale impuse anterior de Trump asupra mărfurilor din China, Mexic și Canada, vor crește costurile și vor provoca tulburări pentru nenumărate afaceri din domeniul modei.

SUA este unul dintre cei mai mari consumatori de îmbrăcăminte și încălțăminte din lume, fiind o piață extrem de importantă atât pentru companiile americane, cât și pentru cele internaționale. Aproape toate articolele de modă vândute în țară vor fi afectate de taxe suplimentare, deoarece SUA importă peste 98% din îmbrăcăminte și aproximativ 99% din încălțăminte.

Este probabil ca șocurile să se răsfrângă asupra întregului lanț de aprovizionare al modei. După anunțurile tarifare anterioare ale lui Trump, companii precum Walmart și-au anunțat deja intenția de a negocia cu furnizorii și de a le cere să reducă costurile, asumându-și o parte din sarcină. Fabricile tind să funcționeze deja cu marje reduse, iar cererile de reducere a prețurilor nu vor face decât să le comprime și mai mult. Efectele s-ar putea extinde de-a lungul lanțului până la producătorii de textile și fermieri, deoarece toată lumea caută prețuri mai mici pentru a reduce costurile.

Între timp, multe mărci și comercianți cu amănuntul vor trebui să aleagă între a absorbi costurile pentru a menține prețurile stabile sau a le transfera asupra clienților prin creșteri de prețuri, într-un moment în care mulți sunt deja obosiți de inflație și își controlează bugetul. Înainte ca noile tarife să fie anunțate, incertitudinea cu privire la ceea ce va implica planul lui Trump plana deja asupra încrederii consumatorilor americani, care a scăzut în martie la cel mai scăzut nivel de după pandemie.

„Mai multe tarife vamale înseamnă mai multă anxietate și nesiguranță pentru afacerile și consumatorii americani”, a declarat David French, vicepreședinte executiv pentru relații guvernamentale al National Retail Federation.

Deși tarifele vor afecta o mare varietate de întreprinderi din domeniul modei, unele sectoare pot fi deosebit de vulnerabile în acest moment. Industria luxului, de exemplu, a considerat că SUA este piața cea mai rezistentă în contextul unei încetiniri globale. Cu toate acestea, puține companii își produc produsele în interiorul granițelor americane, ceea ce înseamnă că acestea vor suporta acum noi costuri. LVMH, care și-a deschis a treia fabrică în SUA în 2019, este una dintre puținele companii cu producție notabilă în țară. Analistul RBC Capital Markets, Piral Dadhania, a estimat într-o notă de cercetare recentă că aceste facilități reprezintă aproximativ 50% din volumul produselor sale în SUA.

Înainte de anunțarea tarifelor, Dadhania a estimat impactul asupra venitului net pentru o serie de mărci de lux, presupunând un tarif general de 20%. Estimarea nu a luat în considerare posibilitatea unor cifre și mai mari, cum ar fi tariful de 31% pentru Elveția. În timp ce prețurile mai mari și sentimentul de slăbiciune ar putea să nu oprească cheltuielile celor ultra-bogați, ar putea diminua totuși starea de spirit a așa-numiților cumpărători aspiraționali, care au arătat deja o cerere redusă pentru bunuri de lux în ultimii ani, pe fondul creșterii prețurilor.

Brandurile din domeniul articolelor sportive sunt, de asemenea, vizate. Multe dintre ele și-au diversificat sursele de aprovizionare din China, care a fost supusă taxelor vamale în primul mandat al lui Trump.

Dar s-au mutat adesea în țări precum Vietnam și Cambodgia și se confruntă din nou cu o creștere a costurilor. Nike, de exemplu, producea 50% din încălțămintea sa în Vietnam în 2024, în timp ce marca elvețiană de alergare On producea acolo 90% din încălțămintea sa.

Dar toți producătorii de articole din domeniul modei vor resimți efectele într-o formă sau alta. Chiar și cele care își produc produsele finite în SUA își obțin multe materii prime din străinătate. Industria va trebui să navigheze printr-un nou set de provocări în lunile următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite