Cazuri de rujeolă printre refugiaţii ucraineni ajunşi în România

22 martie 2022, 19:11

După ce războiul i-a lăsat fără case, ucrainenii aflaţi în pribegie au fost loviţi şi de tot felul de boli molipsitoare. Era de aşteptat şi tocmai de aceea autorităţile sanitare din România au instituit un sistem de monitorizare a sindroamelor acute în locurile în care sunt adăpostiţi refugiaţii.

Medicii au raportat aproape 400 de cazuri cu diverse sindroame în rândul refugiaţilor. Două treimi dintre pacienţi au fost diagnosticaţi cu boli respiratorii acute, majoritatea – Covid. În top urmează sindromul diareic acut, inclusiv cu rotavirus, care este tot contagios. Foarte important: au fost confirmate şi 3 cazuri de rujeolă în tabere de refugiaţi din judeţele Bacău şi Satu Mare – boală extrem de contagioasă, care poate aduce o nouă epidemie în România.

În ultima epidemie de rujeolă, izbucnită în 2016, au fost peste 20 de mii de cazuri raportate până în iulie 2020. Boala, numită şi pojar, a luat atunci 64 de vieţi. Complicaţiile îi pot răpune mai ales pe cei cu imunitate scăzută. Şi la cei cu vârsta de peste 20 de ani, rujeola poate da forme severe.

Există vaccin împotriva rujeolei care poate feri de complicaţii, dar mulţi nu şi-au mai imunizat copiii. Iar în Ucraina, acoperirea vaccinală este şi mai mică decât la noi. Şi părinţii lipsiţi de imunitatea dată de vaccin sau de trecerea prin boală sunt expuşi.

În taberele de refugiaţi a fost şi o suspiciune de difterie, boală care nu a mai fost depistată în România din 1989. Din fericire, nu s-a confirmat. Dintre cei cu alte sindroame acute, aproape o sută au avut nevoie de internare.

România are pregătite aproape şapte mii de paturi pentru cei fugiţi din Ucraina, dar şi pentru răniţi. Ţara noastră s-a oferit să preia şi din Polonia bolnavi ucraineni, în caz de nevoie.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite