Cazul „Tortură la Secția 16”. Mărturia bărbatului bătut: am fost pus la pământ, mi-au dat pumni în coaste, bastoane peste picioare. Trei din nouă polițiști au fost arestați preventiv

4 martie 2021, 20:15

UPDATE: Trei polițiști au primit arestare preventivă, ceilalți sunt cercetați în stare de libertate, a decis instanța joi noapte.

Mihai Ionuț Gheorghe povestește că în noaptea de 1 septembrie anul trecut se întorcea cu un prieten spre casă, când a observat cum mai mulți polițiști agresau două persoane. A încercat să intervină și din acel moment a început calvarul.

Mihai Ionuț Gheorghe, victimă: „Le-am zis: «și ce au cu ei», le-am atras atenția de mască, unul dintre ei, cel în vârstă, mi-a adresat injurii, i-am adresat injurii, am fost pus la pământ de cinci polițiști, mi-au pus cătușele, mi-au dat doi pumni în coaste, un polițist mai înalt, blond, mi-au aplicat niște corecții cu bastoanele, peste zona superioară a picioarelor, într-un final n-am mai putut, n-am mai rezistat durerilor, mi-am cerut iertare. N-au încetat. Iar cel în vârstă a făcut necesitățile fiziologice pe mâna stângă, pe tricou”.

Mihai Ionuț Gheorghe spune că în total au fost opt polițiști, printre care și o femeie. Cinci sau șase dintre ei l-au agresat.

Lucian Bode, ministrul de Interne: „Este inadmisibil să ai un astfel de comportament, tu, care îmbraci uniforma de polițist. Sigur că va urma o anchetă. Vom vedea exact care sunt probele. Dar dacă și 1% din ceea ce s-a spus în spațiul public este adevărat, acești indivizi nu fac cinste uniformei de polițist”.

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist: „Întotdeauna este unul care dă tonul și ceilalți sunt pe undeva, îl urmează. Trebuie să îl găsim pe acel personaj care a declanșat totul. N-au nicio scuză, e impardonabil, n-ai cum să-i scuzi, chiar dacă erau spectatori acolo”.

Specialiștii în drept îi încurajează pe cei care sunt agresați de polițiști să se adreseze justiției.

Nicoleta Popescu, avocat: „Asemenea cauze trebuie investigate cu celeritate şi imparţialitate. Din păcate, aceste cauze durează destul de mult. În anul 2015 a mai existat o asemenea faptă la Secţia 17 de poliție, persoana vătămată a făcut plângere, iar o hotărâre definitivă a instanţei a fost pronunțată în 2020. Este foarte important să faci o plângere, al doilea ingredient este perseverenţa”.

Avocata Nicoleta Popescu spune că, dacă acum 10 ani singura soluție era la CEDO, acum instanțele și-au mai schimbat atitudinea față de asemenea plângeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite