Cazul copiilor români separați de părinți în Suedia. Avocatul familiei: Fetele au fost preluate în baza unei suspiciuni. Tatăl acuză că le poate vedea doar o dată pe lună
O suspiciune e suficientă pentru ca autoritățile suedeze să separe copilul de părinții săi. Acesta e principiul legislației de risc, în baza căreia familia Samson, stabilită de doar 6 ani în Suedia, a pierdut custodia a două fiice. Cazul a ajuns în atenția autorităților române, care vorbesc despre un abuz, mai ales că fetele vor să se întoarcă acasă. Și avocatul familiei acuză serviciile sociale de exces de zel.
Serviciile de protecție a copilului din localitatea unde s-au stabilit Bianca și Daniel Samson au decis să separe cele două fete de familie doar în baza unei suspiciuni, spune avocatul celor doi soți.
Adam Olofsson, avocatul familiei Samson: La o lună după ce fetele au fost plasate în asistență maternală, Bianca și Daniel au considerat că investigația nu mai progresează, nu simțeau că serviciile sociale îi ascultă. Așa că au cerut ca fetele să revină în familie. Dar tribunalul a considerat că informația inițială era suficient de credibilă pentru a ține fetele departe de casa părintească.
Tatăl fetelor se plânge că nu i se permite să-și vadă fetele decât o dată pe lună.
Daniel Samson, tatăl celor două fete: Au zis așa e bine, copiii să se obinsuiasca departe de voi. Am zis doamnă nu e normal, e groaznic, nici nu vă auziți cum sună. În 95 la sută din cazuri unde se iau copiii nu se mai dau copiii înapoi, ți-i dă poate peste 4-5 ani și ți-i dă zombie. În justiție nu se judecă vina părinților, se judecă doar atâta, are voie socialul să ia copiii pe baza legii LVU, și are pentru că există o suspiciune.

Legea e controversata în Suedia, spun și alți membri ai comunității românești.
Roxana Layrisse, membră a comunității de români din Suedia: În același timp în care apare o astfel de problemă cel mai bine este ca părinții să contacteze Socialul și să spună ”avem problema asta. Ce ne sfătuiți să facem?”. Pentru că lăsăm copilul să fie primul care dă informația. Ea este percepută așa cum copilul o vede.
Protecția Copilului în Suedia e reglementată de legislația de risc, al cărei singur principiu e binele copilului.
Sorina Fritz, avocat specializat în legislația suedeză: Tocmai din cauza caracterului legislației de protecție, asta afectează cu mult probele necesare. Adică, concret, cuvântul unui minor împotriva cuvântului unei alte persoane, spre exemplu referitor la întrebarea dacă există un abuz în casă, va cântări mult mai mult decât într-un caz penal. O retragere poate fi explicată pe motiv că copilul a fost manipulat să-și retragă declarația de către proprii părinți sau că îi e dor de părinți și vrea să se întoarcă acasă.
Așadar orice reclamă un copil, el e cel crezut în Suedia.
Tatăl susține că fiica cea mare ar fi acuzat inițial că a fost supusă abuzului fizic, de supărare că nu primise telefon și produse de machiaj. Chestiunea e delicată, spune Mădălina Turza, fost consilier de stat privind Protecția Copilului.
Mădălina Turza, fost consilier de stat pentru Protecția Copilului: Dacă un copil se află în situația de a se duce și a-și reclama părintele, chit că e o chestiune inventată pe moment, orice specialist în domeniul protecției copilului sau psiholog știe că un copil care are o relație autentică, de încredere și bine construită cu părintele, nu se va duce să-și raporteze părintele că nu i-a luat un telefon.
Am sunat la instituția din Suedia și ni s-a spus că persoana care se ocupă de caz e în concediu și nimeni altcineva nu ne poate da informații. Daniel Samson susține că a fost amenințat că i se iau și ceilalți doi copii, așa că i-a dus, împreună cu mama lor, în România.
La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiiilor. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenței domestice.
