Luni 19 mai 2025 | București 20˚C / Mai mult noros

Către o pace durabilă, cu ajutorul tinerilor | 29 mai, Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii

28 mai 2021, 14:07

Astăzi, zeci de mii de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, din întreaga lume, joacă un rol major în operațiunile desfășurate sub egida Organizației Națiunilor Unite.

Astăzi, există 1,2 miliarde de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, care reprezintă 16% din populația globală. Până în 2030 – data țintă pentru Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) care alcătuiesc Agenda 2030 – se preconizează că numărul tinerilor va crește cu 7%, ajungând la aproape 1,3 miliarde.

Prima misiune ONU de menținere a păcii a fost înființată la 29 mai 1948, când Consiliul de Securitate a autorizat desfășurarea unui număr mic de observatori militari ai ONU în Orientul Mijlociu pentru a forma UNTSO care să supravegheze armistițiul dintre Israel și vecinii săi arabi.

(w400) Tineri în

De atunci, peste 1 milion de femei și bărbați au activat în 72 de operațiuni de menținere a păcii ONU, implicându-se în mod direct în viețile a milioane de oameni și salvând nenumărate vieți. Astăzi, ONU desfășoară peste 89.000 de militari, polițiști și personal civil în 12 operațiuni de menținere a păcii.

„Astăzi și în fiecare zi, salutăm devotamentul și curajul soldaților noștri aflați în misiuni de menținere a păcii”, a transmis secretarul general al ONU, António Guterres.

Ziua Internațională a Forțelor ONU de menținere a păcii este un omagiu adus contribuției neprețuite a personalului în uniformă și civil la activitățile ONU și celor peste 4.000 de militari care și-au pierdut viața slujind sub pavilionul ONU din 1948. Anul trecut și-au pierdut viața 130 persoane.

Anul acesta, provocările și amenințările cu care se confruntă forțele de menținere a păcii sunt mai mari ca oricând, deoarece, la fel ca oamenii din întreaga lume, trebuie să facă față nu numai pandemiei COVID-19, ci și cerinței continue de a sprijini și proteja oamenii din țările în care activează.

România și Căștile Albastre

România a sprijinit și continuă să sprijine eforturile ONU de menținere a păcii afirmându-se, de-a lungul timpului, drept un contributor important la misiunile și operațiile desfășurate sub egida acestei organizații internaționale.

Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 30 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în peste 20 de misiuni de menținere a păcii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite