Câți bani se câștigă în România. Unde sunt cele mai mari și cele mai mici venituri
Bucureștiul rămâne liderul incontestabil în privința salariilor din România, în timp ce Giurgiu este județul cu cele mai mici venituri. Harta salariilor pe județe continuă să reflecte diferențele semnificative de venituri, în special între zonele din sud și cele din vestul și nordul țării, potrivit potrivit unui comunicat emis de eJobs și citat de Salario.
Conform datelor actuale, în România, domeniile IT, petrol și gaze domină ierarhia salariilor, în timp ce sectoarele de retail, textile și call-center sunt la coada clasamentului.
În continuare, domeniul IT-ul este liderul în privința salariilor din România, cu o medie de 7.500 de lei net pe lună. Specialiștii din IT continuă să fie cei mai căutați de angajatori, iar acest sector continuă să atragă cele mai mari aplicații din partea candidaților.
În partea a doua a clasamentului se află industria de petrol și gaze, unde salariul mediu ajunge la 6.000 de lei net lunar. Acest sector beneficiază de investiții masive și are un impact considerabil asupra economiei, ceea ce se reflectă și în veniturile angajaților.
Pe locul trei se află domeniul construcțiilor și instalațiilor, cu o medie salarială de 5.400 de lei pe lună. Aceasta reprezintă o categorie de muncă extrem de căutată, având în vedere dezvoltarea infrastructurii în diverse județe ale României.
Inginerii sunt, de asemenea, foarte apreciați, cu salarii medii de aproximativ 5.400 de lei net. Totodată, domeniile de audit și consultanță vin pe locul patru, cu salarii de 5.300 de lei net, în timp ce sectorul financiar plătește 5.000 de lei lunar pentru specialiștii în servicii financiare.
Pe de altă parte, domeniile care înregistrează cele mai mici medii salariale sunt cele cu un număr mare de angajați entry-level.
Astfel, industria textilă se află la coada clasamentului, cu o medie salarială de doar 3.500 de lei net pe lună, urmată de saloanele și clinicile de înfrumusețare, cu 3.700 de lei și retailul, cu 3.750 de lei.
În sectorul call-center și BPO, salariile ajung la 3.900 de lei, deși aceste domenii au o activitate intensă de recrutare, atrăgând un număr mare de aplicări.
Chiar dacă aceste domenii oferă salarii mici, ele sunt printre cele mai active pe piața muncii. Retailul, de exemplu, a generat aproape 900.000 de aplicații în primul trimestru al anului 2025, iar sectorul de call-center a fost pe locul al treilea, cu aproximativ 350.000 de aplicații, ceea ce arată o cerere continuă pentru angajați, în special în rândul celor cu experiență redusă.
Salariile din România variază semnificativ în funcție de județ. Conform datelor Salario, în primul trimestru al anului, Bucureștiul a avut cea mai mare medie salarială, cu 5.500 de lei net pe lună, iar Cluj-Napoca a fost al doilea județ că venituri medii, cu 5.000 de lei. Brașovul, Timișul și Iașiul urmează în clasament, cu salarii de 4.700 de lei, 4.600 de lei, respectiv 4.400 de lei.
Pe de altă parte, județele din sudul țării înregistrează cele mai mici salarii. Giurgiu se află la coada clasamentului cu o medie de 3.520 de lei pe lună, urmat de Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) și Tulcea (4.000 de lei).