Cătălina Ponor, zeiţa de la Atena. Tripla campioană olimpică este cea mai longevivă gimnastă din România

6 aprilie 2017, 21:28

Cătălina Ponor se descrie ca o lupoaică singuratică, ambiţioasă, liniştită, calmă, care ştie ce trebuie să facă. Este cea mai longevivă gimnastă româncă. A început acest sport la doar 4 ani, când bunica ei a dus-o pentru prima oară să vadă o sală de gimnastică. A avut mai multe renunţări şi reveniri spectaculoase şi, în ciuda faptului că în august va face 30 de ani, încă mai râvneşte după aurul cu care s-a obişnuit.

„Sunt 25 de ani de muncă. 25 de ani în care am experimentat o grămadă de lucruri. Concursuri de mare anvergură, 10 ani până am intrat în lotul naţional”, mărturiseşte Cătălina Ponor.

Triplă campioană olimpică și septuplă campioană europeană, Cătălina Ponor este  speranţa României la Campionatul European de Gimnastică de la Cluj.

Este singura gimnastă de după Nadia care a reuşit să participe la 3 olimpiade. Câteva elemente de la bârnă, considerat cel mai greu aparat , îi poartă numele. Este însă preferatul Cătălinei.

“Bârna în viaţa mea este ca o altfel de iubire. De fiecare dată când intru în sală, primul lucru pe care îl fac este să mă duc spre bârnă și măcar să pipăi aparatul ăla şi să-l simt. Eu am o bârnică făcută de bunicul meu, de când eram mică (…) un lemn de vreo 2 metri jumate -3 metri (…) și pe holul pe care îl are bunica la apartament, este destul de lung, am început să fac bârnă. Și uşor, uşor, m-am îndrăgostit de acest aparat”, povesteşte Cătălina.

Gimnasta de 29 de ani a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, anul trecut.  De atunci se pregăteşte pentru Campionatul European de gimnastică artistică de la Cluj. În sală îl are alături pe antrenorul care a pregătit-o de la 4 ani, Matei Stănei.

Cătălina vrea să vină la Campionatul de la Cluj cu lucruri noi. Puţină lume ştie că pentru revenirea în activitatea competiţională, Cătălina a renunţat la renta viageră oferită de statul român pentru performanţele ei internaţionale.

“La ea nu mai poate fi vorba că-şi doreşte bani. Deja la Cătălina este vorba doar de dragoste de ţară”, spune Ingrid Istrate, directorul Clubului Sportiv Municipal Oneşti.

În avanpremiera Europenelor de la Cluj, Ştirile TVR au lansat, în 27 martie, campania campioni de poveste/#gimnastica60,  30 de reportaje despre momentele de glorie, dar şi de cumpănă pe care gimnastica românească le-a traversat de-a lungul celor şase decenii scurse de la primele Campionate Europene (Bucureşti, 1957).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite