Cătălin Predoiu a preluat oficial mandatul de prim-ministru interimar: “România trebuie să rămână o democrație rezilientă”

6 mai 2025, 08:35 (actualizat 6 mai 2025, 14:03)

Cătălin Predoiu a preluat luni, mandatul de prim-ministru interimar al României, în urma publicării Decretului prezidențial în Monitorul Oficial. Ceremonia a avut loc la Palatul Victoria, unde Predoiu a transmis primele sale declarații oficiale în noua calitate.

„Guvernul României își va continua activitatea în condițiile de interimat, așa cum sunt stabilite de Constituție și de legi. Continuitatea și coerența guvernamentală sunt importante pentru buna funcționare a statului, dar și pentru stabilitatea economică și încrederea piețelor financiare”, a declarat premierul interimar.

Cătălin Predoiu a subliniat importanța respectării atribuțiilor instituțiilor executive în perioada electorală, promițând un proces corect, transparent și sigur pentru cetățeni. El a reafirmat angajamentul guvernului de a rămâne un partener de dialog pentru mediul de afaceri, societatea civilă și partenerii internaționali.

„România este și trebuie să rămână o democrație rezilientă, o țară ale cărei obiective de dezvoltare rămân ancorate în valorile euro-atlantice”, a adăugat Predoiu.

Mandatul interimar vine într-un moment de tranziție politică, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat marţi dimineaţa decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile până la formarea noului Guvern, a informat Administraţia Prezidenţială. Predoiu este și ministru de Interne și președinte interimar al PNL.

„În temeiul prevederilor constituţionale, preşedintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu şi a semnat decretul prin care se constată vacanţa funcţiei de prim-ministru al Guvernului României. Totodată, preşedintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat transmis.

Numirea lui Predoiu a venit după demisia lui Marcel Ciolacu.

În temeiul prevederilor constituționale, Președintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu și a semnat decretul prin care se constată vacanța funcției de Prim-ministru al Guvernului României.Totodată, preşedintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a informat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Potrivit articolului 106 din Constituţia României, „funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.

Articolul 107, alineatul 3) din Legea fundamentală prevede: „Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern”.

„Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, stipulează Constituţia.

Ministrul Educației, Daniel David, ar fi refuzat anterior poziția de premier interimar al României, potrivit unor surse politice. Numele său ar fi fost discutat luni, însă s-a decis apoi numirea lui Cătălin Predoiu – actual ministru de Interne și lider interimar al PNL, în funcția de premier interimar.

Premierul interimar poate ocupa această poziție pentru maximum 45 de zile, timp în care guvernul are atribuții limitate.

Nu poate iniția legi sau emite ordonanțe de urgență, ci doar acte administrative necesare funcționării instituțiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite