Cătălin Baba, propus pentru Ministerul Educaţiei, a fost acuzat de acte de corupţie
S-a născut în 1967, a absolvit prima facultate, cea de Medicină Veterinară a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în anul 1995, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), încheiate doi ani mai târziu.
Cătălin Baba a fost ales în 2001 prodecan, iar în 2004 decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice, instituţie unde Emil Boc deţinea funcţia de lector universitar şi unde preda cursuri privind sistemul politic românesc.
Cătălin Baba a colaborat cu Emil Boc imediat după ce acesta a fost ales primar al municipiului Cluj-Napoca, în iunie 2004. De fapt el a intrat în PDL, partid condus de Emil Boc, în anul 2008.
Facultatea de Ştiinţe Politice a UBB este considerată, potrivit Mediafax, “pepiniera” de cadre de unde Emil Boc şi-a selectat colaboratorii pe care i-a dus la Guvern după numirea sa în funcţia de prim-ministru. Printre aceştia s-au numărat Cătălin Baba, Călin Hinţea, Dan Lazăr sau Gabriel Bădescu, numiţi în diverse funcţii în structurile guvernamentale.
Cătălin Baba a fost numit, iniţial, şef al Cancelariei premierului Emil Boc, la începutul anului 2009, după care a fost numit consilier al primului ministru. În octombrie 2009 a fost promovat în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei.
Cătălin Baba a fost, iniţial, unul dintre apropiaţii actualului rector al UBB, Andrei Marga, care l-a numit în 1997 propriul consilier, după ce a ajuns ministru al Educaţiei în guvernul CDR.
În 2001, Cătălin Baba a fost purtător de cuvânt al UBB, susţinut de rectorul Marga, dar, ulterior, relaţiile dintre cei doi s-au deteriorat, astfel încât s-a ajuns ca Baba să fie acuzat de către conducerea UBB de fapte de corupţie.
În 2009, după numirea lui Baba în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Colegiul Senatului şi Consiliul Academic al UBB au elaborat o declaraţie în care acesta era acuzat de nepotism.
Într-un comunicat al UBB din 2010, Cătălin Baba era acuzat că îşi foloseşte cumnatul, Răzvan Cherecheş, pentru a-i suplini cursurile de Ştiinţe Politice, deşi acesta este absolvent al Facultăţii de Medicină. Fiind numit la Cabinetul lui Emil Boc, în 2009, Cătălin Baba blochează scoaterea de posturi la concurs până nu i se face şi lui post de profesor universitar, ceea ce Rectoratul a refuzat, pregătirea lui fiind mediocră. Fiind numit la acel cabinet, Cătălin Baba cere, cu adresa nr. 296 din 7 mai 2009, să i se păstreze funcţia pe perioada în care vine la Cluj, cu toate că cererea este ilegală. Mai nou, cu adrese repetate (cea mai nouă este adresa nr. 132 din 15 aprilie 2010), presează Rectoratul să îi creeze specializarea “Politica sănătăţii” în facultate, pentru el şi cumnatul său – ceea ce Rectoratul refuză (cu argumentul ca UBB nu are facultăţi de medicină), fiind vorba de alt act de corupţie”, se mai arăta în comunicatul Colegiului Senatului UBB, intitulat „Fraude repetate”.
Din declaraţia de avere postată în aprilie 2011 pe site-ul Ministerului Educaţiei, reiese că Baba deţine două terenuri în judeţul Cluj, dobândite în anii 2002 şi 2005, în suprafaţă de 588 metri pătraţi, respectiv 3.500 de metri pătraţi, şi un autoturism Dacia Supernova, cumpărat în 2002.
Baba are două conturi bancare deschise în 2010, unul de 20.000 de lei şi altul de 30.000 de euro, dar are şi un credit bancar de 35.000 de euro, luat în anul 2005 şi scandent în 2030.
Cătălin Baba a trecut în declaraţia de avere faptul că a încasat în anul 2010 venituri din salarii de la UBB, de la Ministerul Educaţiei şi de la Secretariatul General al Guvernului, în sumă de peste 100.000 de lei.