Cât de iminentă este criza energetică? Guvernul permite Transelectrica să ia decizii de forţă majoră

13 ianuarie 2017, 13:17

Transelectrica a notificat Ministerul Energiei asupra unei crize iminente, în condiţiile unui consum record de gaze şi energie. Mai ales dacă vine o nouă perioadă de ger. Iar ministrul Toma Petcu a avertizat că stocurile de cărbune mai ajung pentru patru zile. Ba chiar a trimis Corpul de control la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara să verifice situaţia.

În aceeaşi zi, Complexul Energetic Oltenia arăta într-un raport că are stocuri de peste 800 de mii de tone de cărbune. Mult peste cele anunţate de ministru.

Acesta vine cu precizări: cifrele sunt raportate de Transelectrica şi se refereau la stocurile din depozitele centralelor. Chiar şi aşa, la începutul săptămânii, Toma Petcu spunea cu totul altceva de la Dispeceratul Energetic Naţional.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, pe 9.01.2017:
„Putem să asigurăm trecerea fără probleme a celor două sau trei zile friguroase şi să echilibrăm sistemul energetic naţional, pentru că este foarte important să dăm acest semnal că România este pregătită să fie echilibrată energetic şi că are tot timpul soluţii şi variante”.

În replică, fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, susţine într-o postare pe o reţea de socializare că „stocurile de iarnă necesare sistemului energetic există şi ele au fost notificate inclusiv către guvernul Grindeanu la preluarea mandatului” şi că „reaua moştenire despre care vorbeşte actualul ministru este doar o chestiune de discurs politic”.

În acest moment, energia produsă pe bază de cărbune a crescut până la 25% din producţie. Iar cea din surse hidro, asigură o treime. Aceasta, în condiţiile în care debitele pe Dunăre la intrarea în ţară sunt la jumătate faţă de mediile multianuale pentru această perioadă.

Experţii în energie consultaţi de TVR au evitat să comenteze situaţia.

Prin hotărârea dată de Guvern, dacă până la mijlocul lunii februarie apare o criză energetică, Transelectrica poate întrerupe exporturile de energie, dar şi cantităţile livrate industriei. O astfel de decizie a mai fost luată în 2012, de guvernul Ungureanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite