Cât au economisit românii care și-au refinanțat creditele. Rate care au coborat de la 2.100 de lei la 1.700

23 octombrie 2023, 21:52

MARIUS CHIRICU – client bancă: Aveam o rată lunară de 1.500 şi ajunsese la 2.100.

Marius nu este un caz izolat. În situaţia aceasta au ajuns toţi românii care aveau rate cu dobândă variabilă. Pentru că făcea faţă tot mai greu cheltuielilor lunare, şi-a refinanţat creditul ipotecar şi a optat pentru dobândă fixă.

MARIUS CHIRICU – client bancă: (n.r., întrebare: La cât aţi reuşit să coborâţi acum rata?) 1.700 şi puţin. Este mai mare decât cea iniţială, dar ţînând cont de situaţia în care ne aflăm, eu zic că este mult mai bine.

Numai în cele 3 luni de când şi-a refinanţat împrumutul, a făcut economii la bugetul familiei de peste 1.200 de lei. Este soluţia găsită de alte zeci de mii de români.

Cine are un credit de 250 de mii de lei pe 30 ani, cu o dobândă formată din indice şi 3.5% marja şi şi-a refinanţat împrumutul cu o dobândă fixă de 6% anul trecut, a plătit până acum rate mai mici cu aproape 14 mii de lei. Economii au făcut şi cei care au trecut de la ROBOR la IRCC, mai exact 7.500 de lei.

Românii care au ales refinanţarea creditelor au fost atraşi de ofertele de dobândă fixă care sunt sub indicii ROBOR şi IRCC.

Irina Chiţu – director comparator bancar FinZoom.ro: Prin refinanţare puteai să alegi să îţi păstrezi rata pe care o plăteai în momentul acela şi să îţi reduci perioada creditului care, aşa cum ştim, este cea mai păguboasă la un credit, sau să îţi reduci rata prin această refinanţare.

În încercarea de a face faţă ratelor în creștere au fost şi românii care şi-au negociat împrumutul. De la începutul anului, au fost depuse peste 2.400 de cereri.

Liviu Fenoghen – directorul CSALB: Este o opţiune preferată de consumatori. În comparaţie cu un dosar în instanţă care poate dura ani de zile ca să se rezolve, la CSALB se rezolvă problema în aproximativ o lună.

Ratele nu vor scădea, cel puţin până la finalul anului.

Dan Suciu – purtător de cuvânt BNR: Avem o stabilitate pe ceea ce înseamnă evoluţia ratelor, probabil că aceasta va fi tendinţa pe anul acesta. Anul viitor pot apărea schimbări în funcţie de cum va evolua inflaţia şi în funcţie de cum se va acomoda impactul pe care noul pachet fiscal îl va avea asupra inflaţiei.

Românii sunt tot mai reticenţi când vine vorba de împrumuturi. Datele Băncii Naţionale arată că, la nivel naţional, creditarea a înregistrat în aproape fiecare lună creşteri modeste de sub 1%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite