Casele de amanet devin tot mai atractive pentru români. Prețurile sunt sub cele ale pieții

16 aprilie 2024, 18:48 (actualizat 17 aprilie 2024, 10:07)

Casele de amanet devin o afacere tot mai profitabilă pentru români, care aleg să cumpere din astfel de locaţii nu doar aur, ci şi ceasuri de colecţie sau genţi de lux. Motivul este unul simplu: preţul este sub cel al pieţei, iar pe lângă certificatul de autenticitate, mai primesc şi garanţie.

După ce şi-a spart telefonul în urmă cu câteva zile, Florin vrea să îşi cumpere altul. Şi nu de la un magazin de profil, ci de la o casă de amanet.

Tot mai mulţi români văd casele de amanet că pe o piaţă de unde îşi pot cumpăra produse de calitate, la preţuri accesibile.

Aurul, smartphone-urile, laptop-urile și tabletele sunt produsele preferate pe care românii le cumpără de la casele de amanet. Motivul e simplu: Preţul lor este chiar şi cu 30% mai mic chiar şi decât în magazinele de profil.

Adrian Asoltanie – trainer în educație financiară: E o tendinţă firească să încerci să cumperi ceea ce îţi trebuie sau ceea ce îţi doreşti la un preţ mai bun. Inclusiv telefonul pe care eu îl am în mână, în momentul ăsta, l-am cumpărat de la o casă de amanet. Valorea lui de nou ar fi fost în jur de 6.500 – 7.000 de lei. Eu la amanet am dat 4.400 de lei.

Că să atragă tot mai mulţi clienţi, piaţa de amanet şi-a diversificat serviciile. Are inclusiv programe de tipul buyback, în care clienţii pot aduce un obiect pe care nu îl mai folosesc, iar de banii pe care i-ar primi, în urmă evaluării, își pot lua un alt produs.

Elena Dobre – reprezentant agenție casă de amanet: Acceptăm produse din categorii foarte variate, precum bijuterii din aur şi cu diamante, electronice, genţi şi ceasuri de lux.

Dragoș Rad, director comercial casă de amanet: Verificăm seriiile produselor, testăm calitatea materialelor utilizate. Verificăm inclusiv elementele distincte ale mărcilor respective, iar în cazul ceasurilor de lux se verrifică inclusiv autenticitatea şi tuturor pieselor şi mecanismelor.

Însă, casele de amanet rămân în continuare locul unde românii îşi lasă, cu împrumut, unele bunuri în schimbul banilor.

Cosmin Popovici, CEO casă de amanet: Peste 80% dintre cei care accesează împrumuturi aleg să ramburseze sumele. O valoare medie de contract este la 1.250 de lei pentru anul acesta, în creştere faţă de anul trecut, în special datorită creşterii preţului aurului.

Cifra de afaceri a caselor de amanet din România a fost estimată anul trecut la 1,8 miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite