Cartoful dulce câştigă teren la Dăbuleni, după ani de studii la Stațiunea de Cercetare
Plantațiile de cartof dulce câștigă tot mai mult teren la Dăbuleni. După ce în toată țara pepenele de Dăbuleni a devenit o marcă înregistrată, specialiștii de acolo vor să implementeze un nou produs: cartoful dulce.
Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni au lucrat ani de zile pentru a implementa o nouă cultură: cea a cartofului dulce.
Loredana Sfîrloaga, cercetător, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Tehnologia constă în primul rând în plantarea tuberculilor de cartof dulce în solar, pe un pat germinativ format din turbă, în amestec cu sol nisipos, din care se vor dezvolta lăstarii pe care urmează să îi plantăm în câmp.
Procedura a fost pusă la punct în parteneriat cu o universitate din Coreea de Sud. Cercetătorii supraveghează în permanență culturile pentru a le feri de boli sau dăunători.
Dr. ing. Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Am venit cu specii cum este cartoful dulce, pe care l-am cultivat, il cultivăm deja.
Alina Paraschiv, cercetător, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Cu ajutorul microscopului, prin verificări repetate și preventiv, a trebuit să luăm probe și să observăm dacă dăunătorul este prezent sau nu în cultură.
Dr. ing. Ştefan Nanu, director adjunct ştiinţific, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Încercăm să schimbăm data înfiițării culturilor. Încercăm să venim cu aceste date în funcție de condițiile climatice pe care le avem. Suntem acum într-un întreg proces de identificare de specii, specii care se pot cultiva în zona noastră în aceste condiții de lipsă de apă.
Pepenele verde de Dăbuleni este unul din succesele zonei. Dacă înainte apărea pe piață în luna august sau chiar în septembrie, datorită noilor tehnologii puse la punct de cercetători în luna iulie se termină recoltarea.
Dr. ing. Aurelia Diaconu, director, Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: Un pariu câștigat pepenele verde de Dăbuleni, cartoful timpuriu.
Și Ziziphus Jujuba sau curmalul chinezesc se studiază de câțiva ani la Stațiunea din Dăbuleni și s-a constatat că se comportă foarte bine în zonă. Pornește mai târziu în vegetație, deci nu poate fi afectat de brumele târzii și are foarte puține boli sau dăunători.