Camera Deputaţilor: Creşterea şi uciderea speciilor de şinşilă şi nurcă în scopuri comerciale – interzise din 2027

22 octombrie 2024, 12:23 (actualizat 22 octombrie 2024, 20:24)

Fermele de șinșila și de nurcă vor fi oficial interzise. Deputaţii au votat astăzi un proiect de lege care prevede ca până în 2027 să înceteze activitatea acestor crescătorii. Legea a iscat însă controverse. Pe de o parte, iniţiatorii şi asociaţiile pentru drepturile animalelor consideră că este un pas important către eliminarea tratamentelor crude faţă de animale.

Legea adoptată de deputaţi prevede închiderea treptată a fermelor de şinşila şi nurcă. Proiectul, adoptat în Senat în 2022, permite o perioadă de graţie de peste doi ani pentru ca aceste ferme să se închidă sau să-şi mute activitatea în alte ţări, unde legislaţia a rămas mai permisivă.

Iniţiatorul, deputatul neafiliat Gheorghe Pecingină, şi asociaţiile pentru drepturile animalelor o văd ca pe un succes. Condițiile în care sunt crescute și sacrificate animalele în aceste ferme sunt barbare, spun ei.

Potrivit unui raport al asociaţiei Humane Society International din 2021, prezentat şi parlamentului, fermele de şinşila şi nurcă nu ar respecta standardele privind bunăstarea animalelor din directivele şi normele europene. Reprezentanţii crescătorilor neagă însă acuzaţiile.

Crescătoriile de şinşila şi nurcă sunt singurele ferme pentru animale de blană din România, după ce ultimele crescătorii de vulpe au fost închise. În prezent, în România mai activează șapte ferme de şinşila şi două de nurci. Ambele sunt relocate din Olanda, unde crescătoriile de nurcă au fost închise în timpul pandemiei. Asta după ce s-a demonstrat că nurca e singurul animal care poate transmite virusul sars-cov 2 la om. Una dintre fermele cu capital olandez se afla la Feldioara, în judeţul Braşov.

În prezent nu exista legislaţie europeană care să se refere strict la animalele crescute pentru blană. O petiţie cu peste un milion şi jumătate de semnături cere Comisiei Europene interzicerea totală a fermelor. Comisia va lua o decizie în martie 2026.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite