Camera Deputaților a adoptat un proiect ce oferă beneficii pentru persoanele cu dizabilități. Budăi: Avem prevederi foarte clare pentru a le crea posibilitatea acestor persoane să aibă un parcurs de viaţă independent

Proiectul introduce posibilitatea beneficierii de servicii sociale în mod cumulativ sau împreună cu alte tipuri de servicii sociale, de către persoanele adulte cu dizabilități, cum ar fi educaţionale, culturale, de sănătate și de ocupare.
Persoana cu dizabilități poate beneficia de următoarele servicii sociale: asistent personal, asistent personal profesionist, servicii de îngrijire la domiciliu, echipa mobilă, servicii de asistenţă şi suport, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, centre de zi şi/sau centre rezidenţiale.
Tichetele se vor oferi câte 12 pentru persoanele cu grad de handicap grav și câte 6 pentru persoanele cu grad accentuat. Ele se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare sau reabilitare pentru copilul cu un grad de handicap, respectiv a programului individual de reabilitare şi integrare socială a persoanei adulte cu dizabilități.
De asemenea, persoanele cu dizabilități pot beneficia de o locuință în cadrul rețelei de locuire incluzivă, în baza evaluării nevoilor individuale de viață.Modalitatea de acordare, finanțare și organizare a acestora se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.
Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu pot primi un beneficiu pentru locuire, suportat din bugetul de stat. Persoanele cu handicap care părăsesc centrele rezidenţiale publice şi beneficiază de măsuri de dezinstituţionalizare şi de integrare în comunitate pot primi un beneficiu de tranziţie, în condiţiile legii.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoţitorului, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
„Este un proiect foarte important pentru peste 20.000 de persoane cu dizabilităţi din România. Avem prevederi foarte clare pentru a le crea posibilitatea acestor persoane să aibă un parcurs de viaţă independent”, a afirmat ministrul Muncii, Marius Budăi, după vot. Pentru acest proiect s-au înregistrat 247 de voturi „pentru”.
Comunitatea mondială marchează anual, în data de 3 decembrie, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, în semn de solidaritate cu acestea, încă din anul 1992.
Ziua de 3 decembrie este prilejul prin care fiecare dintre noi se poate implica şi îşi poate afirma sprijinul pentru ca persoanele cu dizabilităţi să se bucure de şanse egale, iar fiecare zi trebuie să aducă în plus o informaţie din domeniul dizabilităţii, pentru a înlocui o prejudecată sau pentru a produce o schimbare de mentalitate. Comunitatea are nevoie să cunoască aceste persoane, nevoile şi aptitudinile, serviciile pe care trebuie să le dezvolte.
Asociația Open Your Heart a desfășurat un eveniment care are ca temă „Incluziune, Implicare, Viață Independentă, 3 Decembrie altfel”. Organizatorul asociației are ca scop principal schimbarea imaginii persoanelor cu dizabilităţi şi împreună cu acestea, a derulat nenumărate proiecte menite să aducă în lumina reflectoarelor, calităţile, realizările şi integrarea persoanelor cu dizabilităţi.
Sursa: Agerpres