Cabinetul Trump: nominalizări șocante și politici contestate

Casa Albă/Foto: Profimedia Images
20 ianuarie 2025, 09:12 (actualizat 20 ianuarie 2025, 09:20)

În fața revenirii lui Donald Trump la Casa Albă în ianuarie, multe dintre numirile sale pentru cabinet și funcții cheie în administrație au stârnit controverse, cu unii dintre nominalizați confruntându-se cu acuzații grave sau cu trecuturi complicate. Printre acestea, se numără personalități și candidați care ar putea avea drumuri mai ușoare către confirmare datorită majorității republicane din Senat.

Una dintre cele mai discutate nominalizări este cea a lui Pete Hegseth, fostul gazdă al emisiunii „Fox & Friends Weekends”, propus pentru funcția de secretar al Apărării. Deși este susținut de Trump, Hegseth se confruntă cu acuzații grave, inclusiv de comportament inadecvat, abuz de alcool și probleme financiare, ceea ce a stârnit controverse.

Trump a reiterat, însă, sprijinul său pentru Hegseth, insistând că sprijinul senatorilor republicani pentru acestă nominalizare este „puternic și profund”. Hegseth, veteran al războaielor din Irak și Afganistan, a fost văzut de Trump ca o alegere potrivită pentru a întări apărarea națională, pe fondul unui discurs naționalist și agresiv privind securitatea.

O altă nominalizare care a atras atenția este alegerea lui Tulsi Gabbard, fosta reprezentantă democrată din Hawaii, pentru funcția de director al CIA. Gabbard, care a fost o figură proeminentă în opoziția față de intervențiile externe ale Statelor Unite, a fost criticată pentru întâlnirea sa din 2017 cu liderul sirian Bashar al-Assad. Deși a susținut inițial că întâlnirea a avut un caracter „umanitar”, reacțiile adverse nu au întârziat să apară, iar Gabbard se confruntă cu presiuni din partea opoziției și a propriilor colegi republicani.

Printre alte nominalizări controversate se numără Scott Bessent, un miliardar și fost director executiv al fondului speculativ al lui George Soros, propus pentru funcția de secretar al Trezoreriei. Bessent, un susținător vocal al politicii tarifare și al protejării industriilor americane, se va confrunta probabil cu reticențe din partea senatorilor republicani care sunt sensibili la legăturile sale anterioare cu donatorii proeminenți ai cauzelor liberale.

Marco Rubio, senatorul din Florida, a fost ales de Trump pentru funcția de secretar de stat, în ciuda tensiunilor din timpul alegerilor primare republicane din 2016, când Rubio și Trump s-au aflat în tabere opuse. Cu o vastă experiență în politica externă și o reputație proeminentă în Comisia de Relații Externe, Rubio este privit de mulți ca o alegere logică pentru a întări pozițiile externe ale SUA, mai ales în fața unor provocări globale, cum ar fi tensiunile cu China și Rusia.

În ceea ce privește politica internă, Trump a ales-o pe Linda McMahon, fostul CEO al WWE și un aliat de lungă durată al său, pentru funcția de secretar al Educației. McMahon a fost o susținătoare fermă a politicilor de „alegere a școlilor” și a promis să „reducă autoritatea federală în educație”, un punct de vedere care a stârnit controverse în rândul celor care susțin un sistem educațional public mai robust. McMahon are o istorie de donații generoase către campaniile lui Trump și este considerată o aliată politică apropiată.

Pe lângă aceste numiri, Trump a anunțat o serie de alți membri importanți ai cabinetului, precum Pam Bondi, fosta procuroare generală a Floridei, propusă pentru funcția de procuror general, și Doug Collins, fostul congresman din Georgia, pentru funcția de secretar al Afacerilor Veteranilor.

În plus, funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane va fi ocupată de Robert F. Kennedy Jr., cunoscut pentru pozițiile sale controversate privind vaccinurile și sănătatea publică.

Nu în ultimul rând, alegerea Kristi Noem, guvernatorul Dakota de Sud, pentru conducerea Departamentului Securității Interne, a stârnit un val de discuții. Noem, o figură populară în rândul conservatorilor, este cunoscută pentru pozițiile sale ferme privind securitatea frontierelor, dar și pentru controversele legate de comportamentul ei personal și declarațiile controversate privind politica de imigrație.

Trump continuă să atragă figuri cu viziuni conservatoare și naționaliste pentru a construi o echipă care să susțină agenda sa de protejare a intereselor americane și de combatere a ceea ce el percepe ca fiind amenințări externe și interne.

Rămâne de văzut cum vor reacționa senatorii republicani și democrați la aceste nominalizări și ce impact vor avea asupra politicii interne și externe a Statelor Unite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite