Bursa, în scădere şi finanţări mai scumpe. Efecte nedorite pentru investitori, după prezidențiale
Perspectiva unei noi crize politice stârneşte îngrijorarea investitorilor. Cotațiile acțiunilor au scăzut la Bursa de Valori Bucureşti, iar Ministerul de Finanțe nu s-a putut împrumuta pe piața internă, din cauza dobânzilor prea mari. Cel mai mare risc rămâne însă scăderea ratingului de ţară, avertizează economiştii.
Încă de dimineață, toți indicii Bursei de Valori București au deschis pe roșu. La orele amiezii, indicele de referință al pieței de capital „BET” a scăzut cu peste 2%, iar BET-FI, care arată evoluția Societăților de Investiții Financiare „SIF”, cu peste 3%.
Brokerii spun că pentru investitori va urma o perioadă de incertitudine, care va dura cel puțin până la alegerea noului președinte.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al unei case de brokeraj: Acest lucru reflectă în mod clar și rezultatele turului 1 al alegerilor prezidențiale și bineînțeles poate să aibă legătură și cu mediul extern. Lucrurile vor evolua clar dinamic în perioada asta. Va exista multă tensiune. Investitorii care sunt foarte sensibili la riscurile astea ar fi bine să nu aibă orientări pe termen scurt.
Costurile de finanțare ale statului au crescut pe piața internă. De exemplu, la o emisiune de titluri de stat, în valoare de 500 de milioane de lei, Ministerul de Finanțate a fost nevoit să respingă toate ofertele creditorilor, din cauza dobânzilor prea mari.
Dobânzile au crescut și pe piețele externe, avertizează analiștii.
Adrian Codîrlaşu, analist financiar, preşedinte CFA România: Pe piețele interenationale au crescut, pe toate scadențele, ratele de dobândă pentru titluri de stat românești. Iar creșterile au fost undeva între 25 și 35 de puncte de bază, depinde de scadență. Dar toate scadențele au ajuns la peste 7,7%. Este incertitudinea în ceea ce privește evoluția viitoare a țării.
Cel mai mare risc rămâne însă posibilitatea de scădere a ratingului de țară, consideră consultanții fiscali.
Dan Schwartz, consultant fiscal: Orice Guvern care acționează într-o astfel de țară are probleme de finanțare. Plătește dobânzi mai mari pentru a putea să-și asigure necesarul de cont curent, necesarul financiar pentru investiții. Nu uitați, România are unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană.
În piața valutară, cotația monedei naționale a rămas neschimbată față de euro, la 4 lei și 97 de bani, în contextul în care Banca Națională a anunțat că unul dintre obiectivele instituției este să mențină cursul de referință stabil.