Bucureștiul este clasat printre primele zece orașe din lume cu cel mai mare risc seismic

17 septembrie 2024, 08:01

După cutremurul resimțit ieri în România, vă propunem să aruncăm o privire asupra vulnerabilităților majore pe care le are Bucureștiul în fața unui posibil seism de mare magnitudine.

Capitala României este considerată unul dintre cele mai periculoase locuri în cazul unui cutremur major, iar riscurile sunt extrem de serioase.

Conform unui raport din 2022, un scenariu asemănător cutremurului din 1977 ar putea avea consecințe devastatoare: peste 6.500 de bucureșteni ar putea muri, iar alte 16.000 de persoane ar suferi răni grave. Capitala este clasată printre primele zece orașe din lume cu cel mai mare risc seismic, conform Băncii Mondiale, iar asta ar trebui să ne dea de gândit serios.

Bucureștiul are în prezent peste 23.000 de clădiri care ar putea suferi avarii semnificative în cazul unui cutremur puternic, dintre care 1.000 ar putea fi complet distruse. Vorbim de clădiri în care locuiesc mii de oameni, iar multe dintre ele sunt deja încadrate în gradul I de risc seismic.

Dacă ne îndepărtăm însă de București, există și orașe mai sigure în caz de cutremur. Alba-Iulia, Timișoara și Cluj-Napoca se numără printre cele mai sigure orașe din România din acest punct de vedere.

Aceste orașe sunt situate în zone cu activitate seismică redusă și, în plus, au beneficiat de investiții de consolidarea a infrastructurii și a clădirilor.

Dacă privim în trecut, cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,4 pe Richter și a provocat moartea a peste 1.500 de persoane, majoritatea în București. În acea zi neagră, 33 de clădiri s-au prăbușit total în Capitală, inclusiv vestitul Bloc Scala. Deși a trecut mult timp de atunci, vulnerabilitățile rămân la fel de mari.

Alte cutremure devastatoare din istoria României includ seismul din 1940, cu o magnitudine de 7,7, care a distrus orașul Panciu și a provocat prăbușirea Blocului Carlton din București, ucigând peste 100 de oameni.

În prezent, multe dintre clădirile afectate de cutremureLe din trecut nu au fost consolidate corespunzător, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

În fața acestor pericole, este esențial că autoritățile și populația să fie pregătite.

Consolidarea clădirilor, educația în privința cutremurelor și implementarea măsurilor de prevenire trebuie să fie priorități majore pentru a evita o tragedie de proporții.

România are o istorie îndelungată de cutremure devastatoare, iar viitorul poate fi marcat de un nou astfel de eveniment dacă nu acționăm rapid și decisiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, surprinsă de seism în timpul unei emisiuni

Cutremur cu magnitudinea 4,2, în judeţul Vrancea