British Museum face apel la public pentru a-și recupera comorile furate

Anunțul vine după ce președintele Muzeului Britanic, George Osborne, a dezvăluit amploarea furturilor, care au fost descoperite atunci când obiectele din colecțiile sale au început să apară spre vânzare online. „Avem de-a face cu o mulțime de oameni cinstiți care vor returna articole furate”, a declarat el pentru BBC Radio 4 luna trecută. „Alții s-ar putea să nu”. British Museum a dezvăluit că de atunci 60 de articole au fost deja returnate, alte 300 identificate și urmând să fie restituite muzeului în scurt timp. Majoritatea artefactelor dispărute sunt pietre prețioase și bijuterii grecești și romane. Muzeul a mai transmis că lucrează cu un panel internațional de specialiști pentru a recupera obiectele rămase.
Articolele au fost plasate în Art Loss Register, o bază de date internațională de artă furată, dar detaliile complete despre obiectele pierdute și deteriorate nu au fost dezvăluite. În schimb, fotografii cu artefacte similare au fost distribuite prin intermediul site-ului web al muzeului.
James Ratcliffe, director de recuperare la Art Loss Register, a susținut decizia de a reține un inventar complet al articolelor dispărute. Într-o declarație, el a spus că Muzeul Britanic a „echilibrat cu grijă” nevoia de a furniza informații publicului cu faptul că furnizarea de prea multe detalii „riscă să ajungă în mâinile celor care ar putea acționa cu rea-credință”.
Furturile par să dateze cel puțin din 2021, când un dealer de artă danez a spus că a văzut la vânzare online obiecte despre care credea că ar fi din colecția muzeului.
O anchetă a Poliției Metropolitane din Londra cu privire la articolele furate este în desfășurare.
Fondat în 1753, Muzeul Britanic găzduiește nenumărate artefacte prețioase, inclusiv Piatra Rosetta și Sculpturile Parthenon. Inițial, a susținut că a efectuat o investigație amănunțită asupra articolelor dispărute, dar Osborne a declarat luna trecută că o anchetă ulterioară a constatat că răspunsul său a fost insuficient.
Directorul muzeului, Hartwig Fischer, a demisionat deja în urma scandalului, în timp ce un angajat neidentificat a fost concediat în cadrul anchetei muzeului. „Da, muzeul a făcut greșeli”, a declarat Osborne, care a fost ministrul de finanțe al Regatului Unit între 2010 și 2016. „Da, ne-am cerut scuze pentru ele. Dar curățăm mizeria și vom fi acel muzeu britanic de care cred că națiunea și lumea se pot mândri”, a promis el.
Un articol de Arina Delcea