BNR a lansat două monede cu tema „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria”, în prezența Familiei Regale a României

1 noiembrie 2022, 17:34

În prezenţa urmaşilor regilor care s-au încoronat la Alba Iulia acum 100 de ani, Banca Națională a celebrat evenimentul monumental pentru istoria țării care a pecetluit naşterea României Mari, după Primul Război Mondial.

ASR Principele Radu: „Acum, în anul 2022, când primejdiile şi presiunile politice şi militare seamănă aproape la indigo cu cele din 1918, poate, citim cu alţi ochi jurnalul Reginei Maria care vorbeşte de pericolul Uniunii Sovietice, atunci în anii războiului, şi după el.”

Vedeta evenimentului organizat de BNR, dedicat Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, este o monedă de aur care a fost lansată astăzi şi care poate fi achiziţionată la preţul de 16 mii de lei. Colecţionarii deja se bat pentru ea.

Mugur Isărescu, guvernatorul României: „Lansăm astăzi două monede jubiliare dedicate încoronării de la Alba Iulia. O piesă numismatică din aur având o valaoare nominală de 500 de lei, având 31,1 grame şi una din argint , cu valoare nominală de 10 lei, având aceeași greutate. Ambele au pe avers o imagine de epocă a Catedralei Încoronării de la Alba Iulia, stema, și pe revers sunt reprezentate portretele suveranilor.”

Prima care a primit monedele a fost Majestatea Sa Margareta, strănepoata Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Ruxandra Onofrei, expert principal Banca Naţională a României: „Pentru prima dată în numismatica românească apare şi o imagine latentă, unde inscripţiona 100 oscilează cu cuvântul ani. Prezentăm şi două holograme, ceea ce este de interes, precum şi coroana Regelui Carol I. Avem cele două holograme, a coroanei Reginei Maria şi cea a sceptrului Regelui Ferdinand.”

Și Arhivele Naţionale au lansat un volum cu fotografii de epocă şi documente inedite de la Încoronarea de la Alba Iulia, din 1922.

Mirela Târnă, consilier Arhivele Naţionale ale României: „Este singura care reuneşte documente şi fotografii păstrate de Arhivele Naţionale ale României şi vorbesc şi de arhivele Bucureştiului şi judeţene. Ceea ce am încercat noi să realizăm nu sunt doar etapele încoronării, ci caracterul național al acestor evenimente pentru că la acel moment toți românii au avut cunoştiinţă despre încoronarea, fie că au participat direct sau nu la slujbe.”

O parte din documente şi fotografiile din volum au fost expuse la Muzeul Băncii Naţionale. Oamenii pot merge să le vadă, numai cu programare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite