Bloomberg: A fost descoperită o rețea secretă pe Facebook care vizează alegătorii români

9 decembrie 2024, 10:58

O rețea coordonată de conturi false și pagini pe Facebook a fost descoperită că viza alegătorii din România. Aceasta a fost implicată într-o campanie de dezinformare, încercând să influențeze percepțiile publice înaintea alegerilor importante. Rețeaua folosea identități false și postări înșelătoare pentru a răspândi mesaje politice controversate, arată o investigație citată de Bloomberg.

Rețeaua era gestionată dintr-o locație ascunsă, iar activitatea sa a fost concepută să pară autentică. Cu toate acestea, analiza detaliată a dezvăluit legături între conturile implicate, sugerând o operațiune bine organizată.

Compania a eliminat aceste conturi și a informat autoritățile române despre situație. Dezinformarea pe rețelele sociale reprezintă o provocare globală, iar astfel de campanii încearcă adesea să exploateze diviziunile sociale și să polarizeze opiniile.

Meta Platforms Inc. a permis unei rețele de pagini de Facebook să publice peste 4.100 de reclame politice care atacau candidata pro-UE la președinția României, Elena Lasconi, și promovau figuri de extremă dreapta, inclusiv pe Călin Georgescu, în perioada premergătoare alegerilor din țară, conform unui raport.

Nu este clar cine a fost în spatele rețelei, care a stimulat postările politice pe Facebook și Instagram cu cheltuieli de publicitate de până la 264 909 EUR (279 610 USD), potrivit raportului.

Victoria șocantă a lui Călin Georgescu, pro-Rusia și adept al TikTok-ului, în alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, acum anulate, a adus companiile de social media sub o atenție intensă. Autoritățile române au acuzat TikTok, platformă a ByteDance Ltd., că i-ar fi oferit lui Georgescu „expunere masivă și tratament preferențial.” Totuși, raportul Reset Tech și Check First sugerează un efort mai amplu de influențare a rezultatului alegerilor.

Un scandal politic fără precedent în România
Curtea Constituțională a României a anulat pe 6 decembrie votul din primul tur al alegerilor, invocând acuzații de interferență din partea Rusiei, o premieră în istoria țării. Decizia a venit după ce serviciul de informații al României a publicat documente declasificate care arătau că campania pe TikTok a lui Georgescu ar fi fost coordonată de „actori statali” străini. Un document afirma că România era ținta unor „atacuri hibride agresive” din partea Rusiei, acuzații negate de Moscova.

Meta și implicarea platformelor sale
În timp ce rolul TikTok în amplificarea dezinformării din timpul campaniei a fost sub lumina reflectoarelor, raportul arată că și platformele Meta, precum Facebook și Instagram, au fost folosite pentru răspândirea de mesaje politice agresive, afirmații neverificate și narațiuni polarizante.

Meta a refuzat să comenteze cu privire la raport, dar Nick Clegg, președintele pentru afaceri globale al companiei, a declarat recent: „Nu am văzut dovezi ale unor incidente majore pe platformele noastre în România.” El a adăugat că Meta a fost „în contact aproape zilnic” cu autoritățile române, conform Euronews.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite