Blocajul Schengen, resimțit de românii din Viena | 40.000 de români trăiesc în capitala Austriei: “Guvernul austriac s-a decuplat de morală când a luat această decizie”

13 decembrie 2022, 12:10

În urmă cu 10 ani, Laurențiu deschidea primul magazin cu produse românești la 40 de km de Viena. Afacerea a crescut, acum are încă două în capitala Austriei, iar anul viitor îl deschide pe al patrulea. Austria e a doua casă, iar în magazinele pe care le administrează aduce gusturile și mirosurile de acasă pentru ceilalţi români din capitala Austriei.

Laurențiu Mihai Țibru, francizor magazine româneşti: Personal, fiind cetățean UE, nu simte nimeni vreo diferență că ești în Paris, Munchen, Bruxelles, nu simți nimic, toți suntem tratați la fel. Nu e un sentiment nou, suntem puțin trădați din România dar și din exterior, de la masa mare la care noi nu suntem invitați”.

Un serveţel albastru, unul galben şi unul roşu sunt aşezate pe o masă dintr-un restaurant din inima Vienei. Are specific românesc. Mâncăruri tradiţionale sunt servite în ceramică adusă de acasă, lângă un pahar de vin românesc. Românii veniți la masă weekend-ul trecut au comentat îndelung decizia Austriei.

Adrian Frumosu, manager restaurant cu specific tradițional românesc: “Sunt nemulţumiţi având în vedere că ei dau totul aici, iar pentru ei numai piedici. (…) 30 % din marfa îmi vine din România și automat, când vor fi tensiuni și disensiuni la vamă și în trafic, mărfurile fiind persisabile, se întâmplă să se strice, să nu ajungă la timp, să nu ne putem onora clienții”.

Că României i s-a făcut clar o nedreptate spune şi Cezar. Este doctor în etică socială creștină la universitatea din Viena şi slujeşte într-o localitate de lângă capitala Austriei. De 12 ani a plecat din România și nu-și explică decizia privind spațiul Schengen.

Cezar Markteiner Ungureanu, doctor în etică socială creștină la universitatea din Viena: Guvernul austriac s-a decuplat de morală când a luat această decizie, făcând responsabilă o țară care nu este responsabilă de sistemul în care urma să intre. Important este că pentru românii care locuiesc în Austria viața este destul de egală, noi avem aceleași drepturi ca poporul austriac, nu suntem discriminați, nu suntem tratați ca niște oameni de mâna a doua”.

Comunitatea românilor este a doua cea mai mare, după cea a germanilor din Austria. 140.000 de români locuiesc acum în țara lui Mozart, dintre care 40.000 în Viena.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite