Inundații catastrofale. Șase persoane au murit, una este dată dispărută. Aproape 20.000 de oameni sunt afectați. Nou cod roșu de inundații în Galați, Vaslui, Iași
În Galați, apele care au devastat mii de gospodării și case au început să se retragă, dar în urma lor, dezastrul devine și mai copleșitor. Numărul morților a urcat la șase, iar o persoană din localitatea Costache-Negri este dată dispărută. Peste 20.000 de oameni sunt afectați și au nevoie de ajutor: de la adăpost și provizii, la materiale pentru refacerea locuințelor. Premierul și mai mulți miniștri au mers prin satele inundate să vadă cât de gravă e situația. Hidrologii spun că pericolul nu a trecut: diseară intră în vigoare un nou cod roșu de inundații.
ACTUALIZARE: DN 25, Galați – Tecuci, rămâne închis circulației rutiere, din cauza cantității mari de apă pe carosabil.
ACTUALIZARE: Încă o persoană a fost identificată decedată, duminică seara, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi, a anunţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice manifestate în zilele anterioare, pe raza localităţii Suhurlui din judeţul Galaţi a fost identificată o victimă decedată”, a informat IGSU.
Conform sursei citate, numărul total al persoanelor decedate în urma inundaţiilor de zilele trecute a ajuns la şase.
În cursul zilei de duminică a mai fost găsită o persoană decedată, la Slobozia Conachi.
ACTUALIZARE: În zona devastată de inundații din județul Galați a reînceput să plouă. Iar oamenii se gândesc cu groază că apele ar putea crește din nou la noapte.
ACTUALIZARE: O echipă mixtă de management şi de specialişti ANAR şi Apele Române Prut-Bârlad este în continuare în teren şi în stare de alertă maximă în zonele afectate de inundaţii, se arată într-o postare a Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) pe o reţea de socializare.
Au fost inspectate şi monitorizate toate zonele afectate de inundaţii inclusiv comunele Pechea, Cudalbi şi Valea Mărului din judeţul Galaţi.
O familie cu trei copii locuiește în pod de sâmbăta noaptea, de când viitura le-a intrat în casă și le-a distrus totul. Părinții sunt, însă, împacați că au reușit să își salveze la timp fetele. Au apucat să urce în pod și câteva animale din gospodărie, inclusiv cățeii.
Familia a prins și inundațiile din 2016. Atunci, apa le-a luat locuința cu totul. Era mai veche și nu a rezistat. Acum, casa a fost construită mai trainic și e în picioare. Dar e plină de noroi și nimic dinăuntru nu mai poate fi folosit.
Breşa făcută aseară, în mod controlat, în digul de pe pârăul Suhu a făcut ca puhoaiele să se mai retragă, dar în multe dintre comunele inundate, apa e încă, amenințătoare, pe străzi și în case. La 48 de ore de la potop mai există multe case sunt pline de apă.
Aproape 20.000 de oameni sunt în aceeași situație. 24 de localități din județul Galați au fost afectate de inundațiile de sâmbătă noaptea. Peste cinci mii de gospodării au fost avariate.
CITEȘTE ȘI: O persoană din Pechea, Galați, dată dispărută, găsită în viaţă. O alta încă este căutată
Și bilanțul morților a crescut. Cinci persoane sunt declarate decedate, iar una este data dispărută în Costache Negri. S-a crezut inițial că printre victimele luate de ape sunt și doi frați din Pechea, care locuiau în aceeași casă. Ca prin minune însă, unul dintre ei a fost găsit în viață, dus de puhoaie la zeci de metri distanță, tocmai la capătul satului.
CITEȘTE ȘI: Cursuri suspendate în județul Galați, luni și marți, în 25 de unități de învățământ
Un nou cod roșu de inundații în Galați, Vaslui și Iași
Pentru localnicii loviți de viituri, coşmarul e departe de a se termina. Cursurile de apă din zona județului Galați sunt în continuare sub cod roșu cel puțin până mâine, la prânz.
Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu, ANM: Așteptăm un nou episod cu ploi torențiale în partea de est a țării, județele din Moldova intră din nou în cod galben de la 16.00, iar pentru Delta Dunării avem un cod portocaliu și așteptăm 60 de litri pe metru pătrat în Moldova: Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Neamț, Suceava. Cam 40 de litri pentru sera și noaptea ce urmează, așa estimăm și apoi urcă spre nord și se restrâng în vest și acolo se mențin alertele, cantitățile de apă vor fi de 30 de litri pe metru pătrat. Și pe drumurile inundate încă se circulă greu.
Sunt restricții de trafic pe trei drumuri naționale și pe 11 județene.
––––––––––––––
În ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 localităţi din 7 judeţe – Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui.
În aceste zone, efectivele MAI au intervenit pentru salvarea a 320 persoane.
De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane.
În localitatea Pechea, Galaţi, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi se află în podurile locuinţelor, fiind monitorizate de forţele de intervenţie. Acestea au solicitat doar alimente şi apă. O echipă de pirotehnişti din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situaţiei în scopul realizării unei breşe.
Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D – Galaţi, DN 26 – Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255).
Conform bilanţului MAI, efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localităţi din judeţul Galaţi:
* în localitatea Pechea, o persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creşterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate; o persoană care fusese dată dispărută a fost găsită în viață, duminică;
* în localitatea Drăguşeni, o persoană a fost declarată decedată şi alte 5 au fost salvate;
* în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar o persoană a fost găsită decedată şi alte 25 au fost salvate, iar o alta a fost dată dispărută;
* în localitatea Corod, o persoană decedată şi alte 7 au fost salvate;
* în 8 localităţi (Griviţa, Bereşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameş şi Slobozia Conachi) din judeţul Galaţi, 121 de persoane şi 17 animale au fost salvate de forţele de intervenţie.
De asemenea, în 5 localităţi (Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Griviţa şi Zorleni) din judeţul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forţele de intervenţie, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii, arată reprezentanţii MAI.
Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel naţional au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile locale din zonele afectate.
„La nivel central, situaţia din teren este monitorizată şi coordonată prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă), care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervenţiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus şedinţe operative”, aminteşte MAI.
În funcţie de necesităţile operative, în zonele afectate din judeţul Galaţi au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din ţară, precum şi cu mijloace tehnice de intervenţie (2 maşini de stingere, 1 autospecială pirotehnică, 1 şenilată, 22 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenţie, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău – o macara.
Totodată, a fost alocat în judeţul Galaţi un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI pentru efectuarea unor misiuni de recunoaştere, respectiv salvare/evacuare persoane, şi pregătit un alt aparat de zbor pentru intervenţii în zonă.
La nivel teritorial, a fost instituită permanenţa la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase, iar în 7 judeţe (Botoşani, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Vrancea şi Vaslui) a fost activată grupa operativă.
Au fost emise 13 mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 judeţe (Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ şi Vaslui) şi a 11 mesaje prin sistemul CRAWL-TVR la nivelul a 3 judeţe (Galaţi, Iaşi şi Vaslui).
Totodată, au fost dislocate 6 tabere mobile în judeţele Galaţi.
În sprijinul autorităţilor locale din judeţele Galaţi şi Vaslui au acţionat şi angajaţii Ministerului Apărării Naţionale.
Intervenția Ministerului Apărării Naționale
Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au fost mobilizate, la solicitarea autorităților locale din județul Galați, pentru sprijinirea populației din zonele afectate de inundații.
La Slobozia Conachi, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Brigada 10 Geniu din Brăila a intervenit cu un detașament de militari, bărci cu motor și alte echipamente de salvare.
Un alt detașament de militari de la Brigada 10 Geniu și Regimentul 528 ISR „Vlad Țepeș” din Brăila a intervenit cu 10 bărci și cu camioane în localitatea Pechea.
La solicitarea Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, MApN asigură transportul cu 10 camioane și 8 trailere a unor materiale din depozitele Rezervelor de Stat din București și Bacău către zonele afectate din județul Galați.
De asemenea, au fost puse la dispoziție două macarale de înalt tonaj, în punctele de încărcare de la Bacău și de descărcare de la Galați.
Toate unitățile militare din județele Galați și Brăila sunt pregătite să intervină oricând cu autocamioane, bărci și echipamente necesare pentru evacuare și salvare, la cererea autorităților centrale și locale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.
MApN monitorizează permanent situația din teritoriu, având forțe și mijloace de intervenție pregătite să acționeze, la cererea autorităților, și în alte zone ale țării, în situația manifestării unor situații similare, ca urmare a ploilor abundente prognozate pentru perioada următoare.