Barometrul de Consum Cultural: Interesul românilor pentru teatru, biblioteci, muzee și galerii de artă, în scădere

24 ianuarie 2024, 10:00

Barometrul de Consum Cultural, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, scoate în evidență nevoia urgentă de educație culturală în rândul românilor. Ultimul sondaj a fost realizat în 2022 și atrage atenția asupra felului în care ne raportăm la cultură. Este o transformare destul de mare încât nu este deloc de ignorat.

Este clar că pandemia a avut un impact enorm în ceea ce privește apetitul cultural, prin simplul fapt că a fost limitat accesul la activitățile culturale, dar nici după ce lucrurile au revenit la normal, ritmul nu s-a reglat, ba din contră, a scăzut și mai mult în unele sectoare. Spre exemplu, vedem scăderi în ceea ce privește mersul la teatru, la cinematograf, la bibliotecă, muzee și galerii de artă. Vedem că toate activitățile au scăzut în medie cu 8-10% procente din 2019 până în 2022. Singura activitate culturală în spațiul public care a crescut a fost vizitarea monumentelor istorice, cu 14% procente.

Totodată, Barometrul a arătat și o orientare spre consumul cultural în mediul online și non-public, un trend care se conturează tot mai puternic. Acest aspect ar putea deschide noi orizonturi pentru cultura digitală și interactivă. Adică dacă nu mergem noi după cultură, poate vine ea după noi! Un aspect inovator al studiului este analiza legăturii dintre cultură și democrație, un subiect care ar trebui să ne provoace la reflecție și discuție. Este esențial să înțelegem cum cultura influențează și este influențată de valorile și practicile democratice.

Barometrul din 2022 a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1035 de persoane și oferă o perspectivă amănunțită asupra modului în care cultura este percepută și trăită în România astăzi. Este un instrument esențial pentru specialiști, autorități și publicul larg, oferind o bază solidă pentru elaborarea strategiilor și politicilor culturale. Este nevoie să ne uităm cu atenție asupra a ceea ce se întâmplă în plan cultural, până la urmă ceea ce suntem reprezintă suma lucrurilor, oamenilor, activităților, informațiilor cu care noi ne înconjurăm zi de zi!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite