Bărbaţii câştigă anual cu mii de euro mai mult decât femeile, chiar dacă au aceeaşi pregătire şi ocupă aceeaşi poziţie în companie

9 septembrie 2023, 17:10

Deşi au aceeaşi pregătire şi ocupă aceeaşi poziţie în companie, româncele sunt discriminate când vine vorba de salariu. Bărbaţii ajung să câştige, anual, cu peste 10 mii de euro mai mult decât femeile.

Fenomenul nu este unul specific României. O confirmă un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare făcut în 59 de ţări. Deşi sunt mai educate decât bărbațîi, discrepanţele salariale sunt uriaşe şi ajung, în medie, la 39%. La nivel european, cele mai mari diferenţe sunt în Austria. Aici bărbaţii câştigă, anual, cu peste 19 mii de euro mai mult decât femeile. Cea mai mică diferenţă este în Serbia, unde bărbaţii ajung să câştige cu aproape 8 mii de euro pe an mai mult decât femeile.

Pentru mulţi angajatori femeile reprezintă o investiţie riscantă.

Alina Iancu – manager companie HR: Femeile, în general, tind să aibă mai multă grijă de gospodărie şi să îşi pună focusul acolo decât mai degrabă pe viaţa profesională. Şansele de promovare ale femeilor sunt ceva mai mici decât în rândul bărbaţilor şi ar putea fi considerată mai riscantă, să îi zicem, tocmai din cauza acestor efecte.

Femeile nu ajung să câştige cât bărbaţii şi pentru că, la angajare, cer mai puţini bani decât colegii lor.

Vladimir Ionaş – sociolog: Nivelul salarial nu ţine neapărat de productivitatea muncii sau de poziţia pe care o ocupi. Ţine de multe alte aspecte, de capacitatea unei persoane care prin carismă sa de a impresiona oamenii care au puterea de a decide nivelul salarial, de relaţiile personale pe care reuşesc să le construiască la locul de muncă, de percepţia pe care o construiesc.

Există şi domenii unde accentul se pune pe performanţă ori salariul este stabilit în funcţie de o grilă.

Eu sunt medic rezident şi noi avem acelaşi salariu indiferent că suntem fete sau băieţi.

La noi nu se face diferenţa. E doar pe bază de performanţă. În sectorul IT, în special unde lucrez eu, e doar pe bază de performanţă.

Fiind strict secret salariile, nu prea ştim fiecare cât are, ca să nu se facă facă diferenţa şi apoi să apară conflicte.

În viitor, salariile nu vor mai fi secrete. Comisia Europeană a decis ca angajaţii să aibă acces la informații despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională. În România aproximativ o treime dintre salariați sunt plătiţi cu salariul minim, adică 3.000 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite