Avertisment dur al farmaciștilor: putem rămâne fără medicamente dacă statul nu decontează urgent rețetele compensate

19 septembrie 2023, 18:57

Sunt luni întregi de când farmaciile nu au mai primit bani de la stat pentru decontarea tratamentelor prescrise gratuit bolnavilor din programele naționale de sănătate. În unele cazuri facturile ajung și la 18 milioane de lei.

Beatrice Speteanu, farmacistă: Noi n-am mai primit banii pe programe naționale, tot ce înseamnă boli cronice, din luna mai. Vorbim de medicamente foarte scumpe pentru bolnavi oncologici. Vorbim de un singur tratament care ajunge la 94 de mii de lei.

Cu datorii la furnizorii de medicamente, farmaciștii spun că sunt foarte aproape de faliment, în condițiile în care nici măcar nu se mai pot aproviziona.

Mihaela Paraschiv, farmacistă: În acest moment, sunt blocată la toți furnizorii. Probabil statul consideră că farmaciștii trebuie ultimii plătiți.

Magdalena Vihocencu, farmacistă: Pentru noi o scuză „nu sunt bani” nu putem accepta această scuză, avem salarii de plătit, avem medicamente de achiziționat și impozite la stat. Nimeni nu ne scutește de penalități și accesorii.

Cei care suferă însă cel mai mult sunt bolnavii.

Răzvan Ștefan, farmacist: Un sfert din pacienții care ni s-au adresat de la începutul lunii nu și-au primit medicația. Mai mult decât atât, marile clinici de oncologie deja ne solicită medicamente în farmacie pentru că și ei, la rândul lor, sunt blocați la furnizori.

Radu Gănescu, preşedintele C.O.P.A.C: Dacă aceste medicamente nu vor mai fi achiziționate de farmacii, vom avea o a doua criză, criza lipsei medicamentului respectiv din cauza lipsei stocurilor.

Farmacistii cer ca și producătorii și distribuitorii de medicamente să-și asume termene mai mari de plată a facturilor.

Dragoș Damian, președinte PRIMER: În clipa de faţă, furnizorii, cei de medicamente dar şi de alte produse, ai sistemului sanitar, creditează sistemul undeva la 120-150 de zile. De obicei, creditarea se face la 60-90 de zile.

Doar că banii pentru plata facturilor la medicamente s-ar fi terminat și se așteaptă rectificarea bugetară pentru o suplimentare a fondurilor.

Probleme în aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor și spitalelor au fost tot mai dese în ultimii ani, în România. În același timp, prețurile tratementelor au crescut cu un procent record în ultimii 12 ani.

Potrivit Institutului Național de Statistică, doar în august, românii au plătit pentru medicamente cu 20 % în plus față de luna iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite