Avalanşă de fake news, mesaje pro-Putin şi anti-europene în social media, la începutul campaniei electorale
Avalanşa de fake news, de mesaje pro-Putin şi anti-europene de pe social media pune autorităţile române în alertă. SRI îi învaţă pe oameni cum să depisteze pericolele din online, MAI transmite că unsprezece conturi false dezinformează în numele Poliţiei. Iar CNA a găsit postări ilegale pe TikTok şi Facebook şi a cerut celor două platforme să le elimine.
CNA a transmis platformelor de social media zece decizii privind conţinutul ilegal pe care l-a depistat. Şase postări erau pe TikTok şi patru pe Facebook.
În emisiunea Radar Geopolitic, de la TVR Info, Valentin Jucan a vorbit şi despre postările pro-Rusia, pro-Putin şi antieuropene din ultimele zile de pe TikTok.
,,Dacă Rusia atacă Europa, jur să lupt pentru Rusia. Duşmanul nostru este Europa„, spune una dintre ele. În altă postare, este un fals citat din Putin, care promite să elibereze România de Uniunea Europeană. Valentin Jucan, membru CNA: „O parte dintre aceste mesaje, luate separat, nu reprezintă neapărat dezinformare. Par a fi inofensive şi, analizate singular, nici nu ar putea să fie încadrate la un conţinut ilegal. Conţinut pe care noi îl putem aborda în relaţia cu platformele.”

CNA va decide în următoarele zile dacă va cere ştergerea postărilor de acest tip de pe TikTok.
Valentin Jucan, membru CNA: Pare a fi o campanie bine organizată căci aceste postări nu au apărut acum două-trei săptămâni având un timp de viralizare, ci au apărut într-un timp extrem de scurt, o cantitate foarte mare de conţinut diversificat, cu diverse mesaje, iar această campanie cred că trebuie să fie analizată în ansamblul ei.
Serviciul Român de Informaţii a scris, pe Facebook, că ,, analizează în mod constant starea de securitate la nivel național”. Şi a transmis românilor cum pot să depisteze conturile false din social media. Ministerul de Interne atrage atenţia că există un ,,ecosistem de conturi false pe reţeaua de socializare TikTok, conturi care sunt prezentate că fiind ale unor agenţi sau ofiţeri de poliţie”.
MAI a prezentat numele celor 11 conturi la care face referire. Aceste mesaje false creează o stare de iritare a electoratului, susțin analiștii. Și avertizează că de această dată, autorităţile nu-şi mai pot permite să dea greş cu organizarea alegerilor.
Radu Delicote, specialist în comunicare strategică şi politică: E momentul în care România trebuie să arate că poate să organizeze alegeri bune, corecte, transparente. Toată lumea se uită la noi în momentul de faţă. Mă refer la toţi partenerii externi. Cred că autorităţile şi suflă puţin în iaurt vizavi de experienţa care a fost în toamna trecută.
Andrei Ţăranu, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA: Un fel de influx care, cel mai probabil vine din exterior, dinspre est, de informaţie falsă care permanent întreţine această stare de confuzie şi, implicit, stare de revoltă, stare de supărare a populaţiei.