Austria ia în calcul dotarea Poliției cu pistoale cu electroșocuri. Armele sunt controversate din cauza accidentelor mortale
Autoritățile austriece iau în considerare dotarea întregii forțe de poliție cu pistoale cu electroșocuri, produse de cel mai mai mare fabricant în domeniu. Acestea sunt controversate pe plan mondial din cauza accidentelor mortale. Tasere, cum sunt cunoscute, au fost cumpărate și de România, dar de câțiva ani nu pot fi folosite.
Pistoalele cu electroșocuri produse de firma Axon sunt folosite de peste 10 ani de câteva sute de agenți din trupele de intervenție WEGA și EKO.
Acum, vor fi introduse și pentru polițiști, în câteva zone cu infracționalitate ridicată din Viena, printre care Praterstern și Districtul 10.
Ernst Albrecht, șeful de divizie pentru forțele speciale de poliție austriece: Taserul este foarte util împotriva oamenilor care vor să se rănească, intenționat. Sunt situații în care noi polițiștii suntem neputincioși, când știm că dacă mai facem trei pași (spre suspect), se va sinucide. În asemenea cazuri, taserul poate fi util. Sau în cazul în care suspecții sunt înarmați cu arme contondente, bâte de baseball – am ales intenționat asemenea scenarii – sau oameni în stare de surescitare, care ar putea fi superiori fizic polițiștilor.
Dar pistolul cu electroșocuri este extrem de controversat – pentru că nu este neletal, ci… mai puțin letal, potrivit chiar caracterizării oficiale. Nu doar incapacitează; folosit necorespunzător sau pe o persoană cu afecțiuni, poate ucide.
Ernst Albrecht, șeful de divizie pentru forțele speciale de poliție austriece: Nu e ca și cum îmi pun un Taser în toc și gata, fac ce vreau, am o armă-minune. Operațiuni anterioare au demonstrat că nu este. Și nici o baghetă magică prin care să „îngheți” o situație. Dar este ceva ce să se poată folosi la ananghie. De aceea ne asigurăm că antrenamentele vor fi intensive.
O anchetă Reuters documentează, caz cu caz, peste 1000 de situații în care, doar în Statele Unite, cei împotriva cărora s-au folosit pistoalele cu electroșocuri au murit.
Și Poliția română a cumpărat dispozitive de acest fel, acum câțiva ani, dar inițial nu le-a putut folosi din cauză că erau de calitate inferioară. Românii și le doresc și câteva sute de agenți au fost deja antrenați – dar nu a fost stabilită procedura în care pot fi folosite, tocmai din cauza lipsei avizului medical pentru folosirea taserelor.