Atacuri asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Mai multe silozuri de grâne şi depozite au fost avariate la Reni. Imagini surprinse de membrii echipajului unei nave româneşti. Reacția autorităților de la București
Membrii echipajului unei nave româneşti care azi-noapte se afla în apropiere de Reni, dar în apele noastre teritoriale, au surprins atacul.
Alarma s-a dat după ora 01.00, iar după jumătate de oră au început exploziile.
Nava a încărcat cereale pe timpul zilei, iar noaptea a cerut permisiunea să se retragă în apele teritoriale ale României pentru a fi în siguranţă. A ajuns înainte de atacul ruşilor.
Alin Pițigoi, comandantul navei: – În jurul orei 02.00 au început nişte zgomote de la aceste drone şi a început şi scutul antirachetă al lor, care a încercat să le doboare. Zarvă mare, gălăgie, bubuituri. Au dat în bazin, au dat în silozuri şi a fost o noapte foarte grea.
Reporter: – Cam câte drone au venit?
Alin Pițigoi, comandantul navei: – Minimum 10.
Reporter: – Şi le-au doborât pe toate?
Alin Pițigoi, comandantul navei: – Pe niciuna. Toate au căzut pe silozuri şi în bazin. Nu au fost victime, nu avem de unde să ştim ce s-a întâmplat.
Puia Rada locuieşte în Grindu. Din faţa porţii ei până în portul ucrainean sunt 3 kilometri în linie dreaptă. A trezit-o prima bubuitură. Îi e teamă că într-o zi atacurile ar putea ajunge până la ea în curte.
De la Grindu, de pe malul românesc al Dunării, portul de la Reni se vede cu ochiul liber. Analiştii militari explică situaţia.
Sandu Valentin Mateiu: „Plec de la proximitatea teritoriului românesc, lângă portul Ismail, la 200 de metri, se află localitatea Plauru. Aceasta este cea mai aproape de atacurile rusești. La Reni stă mai bine. (…) Rusia va avea grijă să nu lovească România. Nu vrea război cu NATO. De aceea atacă cu drone și nu cu rachete de croazieră. Dronele au capacitate de impact la țintă redus, dar sunt precise, relativ precise, în sensul în care pot fi duse spre țintă, nu pot apărea accidente ca în cazul unei rachete de croazieră care deviază de la traiectorie (…).”
Guvernatorul regiunii Odesa a transmis că „teroriștii ruși au lovit zona de două ori noaptea trecută cu drone de atac”, explicând că ţinta principală este infrastructura portuară și a cerealelor din sudul regiunii. Fotografiile publicate de acesta arată dezastrul din locurile lovite. Forțele aeriene ucrainene susţin că au distrus 13 drone lansate de Rusia deasupra regiunilor Odesa și Mykolaiv.
Șeful biroului președintelui Ucrainei a anunţat că în urma atacurilor de la Reni au fost distruse două hambare, două tractoare au luat foc, iar o suprafaţă de 10 mp a fost cuprinsă de flăcări, însă nimeni nu a fost rănit.
Teroriştii continuă să lupte cu hrana, susţine oficialul ucrainean.
O reacţie a venit şi din partea ministrului român de Externe. Luminiţa Odobescu a condamnat cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovaţi, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din Reni si Ismail. Ministrul român susţine că prin aceste încălcări flagrante ale dreptului internaţional, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară şi siguranţa navigaţiei în Marea Neagră.
Ministerul Apărării din România anunţă că structurile care monitorizează spațiul aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.
Ucrainenii au anunţat că o primă navă comercială sub pavilion Hong Kong a plecat din Odesa, pe coridorul temporar de navigare. Vicepremierul ucrainean a precizat că nava a preluat peste 2.000 de containere ce conţin şi produse alimentare.
Datele Autorității Portuare Constanța arată că 8,1 milioane de tone de cereale ucrainene au părăsit portul în primele 7 luni ale anului.
ACTUALIZARE MApN a transmis într-un comunicat, după atacurile cu drone rusești, de miercuri dimineață, asupra porturilor Ismail și Reni: Nu au fost identificate amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau la adresa apelor teritoriale ale României.
ACTUALIZARE Cotaţiile la grâu au urcat miercuri de la cel mai redus nivel înregistrat la începutul lunii iunie, după ce Rusia a atacat porturile Ucrainei pe Dunăre, o nouă escaladare a ostilităţilor în regiunea cheie a Mării Negre, transmite Bloomberg.
ACTUALIZARE Echipa Știrilor TVR a stat de vorbă cu un marinar care a văzut exploziile. Nava în care se afla era peste Dunăre de portul Reni. De altfel, nava se încarcă cu cereale în timpul zilei în portul Reni, apoi se retrage, pe timpul nopții, în apele teritoriale ale României, tocmai pentru a evita astfel de situații.
Marinarii au filmat aceste bombardamente, armata ucraineană a încercat să elimine atacul dronelor, însă nu a reușit să-l elimine în totalitate. Dronele care au provocat explozii au atins mai multe centre de depozitare a grânelor.
Ca urmare a atacului de noaptea trecută, prețul cerealelor a crescut la prima oră a dimineții.
La începutul acestei luni, posturile Ismail și Reni au fost lovite în plin de ruși, acțiuni care au dus la o scumpire a prețului cerealelor. Porturile de la Dunăre au devenit principala rută pentru exportul grânelor ucrainene după ce rușii s-au retras din acordul privind exporturile de cereale și au impus o blocadă pe Marea Neagră. Aceasta a fost, însă spartă de mai multe ori, cel mai recent chiar în această dimineață.
Potrivit unui parlamentar de la Kiev, o navă container a reușit să plece din portul Odesa.
ACTUALIZARE Ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, a condamnat cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale în Ucraina, din porturile din Reni și Ismail.
Prin aceste încălcări flagrante ale legii internaționale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară și siguranța navigației în Marea Neagră, a subliniat Luminița Odobescu.
I strongly condemn the continued RU attacks on innocent people, civilian infrastructure, including grain silos in ports of #Reni & #Ismail. By these flagrant violations of int’l law RU continues to jeopardize food security & the safety of navigation in the Black Sea.
— Luminita Odobescu (@Odobes1Luminita) August 16, 2023
ACTUALIZARE Într-un comunicat separat, biroul preşedintelui ucrainean a informat că nu s-au înregistrat victime.
„Terorişti ruşi au atacat regiunea Odesa de două ori noaptea trecută cu drone de atac. Principala ţintă o reprezintă portul şi infrastructura pentru cereale din sudul regiunii”, a declarat Kiper pe aplicaţia Telegram, potrivit Agerpres.
Kiper nu a specificat care port a fost atacat. Ucraina are două porturi principale la Dunăre – Reni şi Ismail. Ambele au mai fost atacate.
Pe de altă parte, ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forţele ucrainene au stabilit poziţii la periferia comunei Urojaine după recapturarea localităţii din regiunea Doneţk de la forţele ruse.
„Urojaine eliberată. Apărătorii noştri au stabilit poziţii la periferie”, a scris Maliar pe Telegram.
În ultimele zile, s-au dus lupte grele în interiorul şi în jurul localităţilor Urojaine şi Staromaiorske, aflate la circa 80 de kilometri sud-vest de Doneţk, aflată sub ocupaţie rusă.